Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Fortum ska riva kraftverket i Ingå

Från 2016
Uppdaterad 21.01.2016 16:50.
Fortums kolkraftverk i Ingå.
Bildtext Kolkraftverket i Joddböle har hittills varit i långtidsförvaring.
Bild: Yle/Malin Lindholm

Två år efter stängningen så har Fortum bestämt sig för att riva det tidigare kolkraftverket i Joddböle i Ingå. Men så sent som för ett år sedan fanns helt andra planer och frågan är vad som händer nu med det stora området.

Fortum förbereder sig på att riva kolkraftverket i Ingå.

Det stängdes i februari 2014 men Fortum meddelar nu i samband med sitt börsmeddelande att de gör en ekonomisk reservation för att riva kraftverket och att företaget förbereder rivandet.

Sedan verket stängde har det varit i så kallad långvarig förvaring som betyder att det har funnits beredskap för att ta det i bruk igen. Förberedelserna för det skulle ta ett år.

Från Ingå kommuns sida var det här väntat.

- Sedan det stängde har vi nog anat att det, säger styrelsens ordförande Marie Bergman-Auvinen.

Eftersom det inte funnits någon verksamhet i kolkraftverket så har det inte heller någon ekonomisk betydelse för kommunen att kraftverket rivs.

- Samfundsskatten försvinner oberoende, säger hon och konstaterar att platsen har ett fantastiskt läge med bra möjlighet för fartygstrafik.

För ett år sedan hade Fortum helt andra planer för kraftverket. Bolaget ville då utveckla området och hyra ut lokaler.

På området ansågs då finnas möjlighet att mellanlagra bio- och slutprodukter från andra Fortum-anläggningar i olika silor eller hyra ut silona åt andra företag.

Inga kommentarer just nu

Just nu vill ändå inte Fortum säga något mer om rivningen än det som står i börsmeddelandet.

Ett tiotal personer arbetade efter stängningen kvar på kraftverket eftersom det måste underhållas. Sammanlagt miste 80 personer jobbet då kolkraftverket stängde.

På området finns också Fortums hamn invid Inkoo Shippings hamn. Sedan februari 2014 är Inkoo Shipping operatör i Fortums hamn och det innebär att Fortum får hamnavgifterna och Inkoo Shipping betalar hyra för maskinerna i hamnen.

Vd René Fagerström sade då avtalet slöts att det inte är omöjligt att bolaget kan köpa hamnen om två till tre år men att Fortum först måste besluta om vad som ska hända med kolkraftverket.

Så hur är det nu med den saken, René Fagerström?

- Vi har intresse av att fortsätta verka i hamnen, säger han.

Officiellt har Fortum ännu inte informerat Inkoo Shipping om sina planer, om till exempel en försäljning av området skulle vara aktuell.

- Mest är vi intresserade av hamnområdet, säger Fagerström men utesluter inte möjligheten att ta över hela kraftverksområdet om det skulle behövas.

Fortums område skulle lämpa sig väl för någon annan verksamhet som behöver en hamn.

- Farleden utanför är mycket djup, konstaterar Inkoo Shippings vd.

Ännu finns inga lov beviljade för rivningen.

21.1. kl. 16:35 Artikeln har uppdaterats.

Inne i Fortums kolkraftverk i Ingå
Bildtext Inne i kolkraftverket.
Bild: YLE/Malin Lindholm

Diskussion om artikeln