6 praktiska appar som förenklar din vardag
Mobiler är effektiva små datorer som kan hjälpa sin användare i en mängd olika uppgifter. Operativsystemen är dessutom så flexibla att man kan forma dem enligt egen smak och tycke, till exempel i fråga om tangentbord och reklam.
Ett bättre tangentbord med Swiftkey
Många tycker illa om mobiltelefonernas virtuella tangentbord, ofta av två orsaker. Antingen för att de inte kan skriva lika snabbt med dem då fingertoppskänslan fattas, eller för att tangenbordet är upplagt fel på något sätt. Det går inte att göra ett virtuellt tangentbord fysiskt, men man kan nog byta ut det.
Swiftkey är en av de bästa tangentbordsapplikationerna. När man traditionellt skriver genom att trycka på en tangent i taget, låter man nu istället fingrarna glida över tangentbordet. Det kräver såklart en del övning, men skrivandet går avsevärt mycket snabbare.
Swiftkey lär sig dessutom. Ju längre man använder det, desto effektivare blir programmet på att förutse och erbjuda ord. Applikationen har stöd för svenska.
Det är gratis att ladda ner Swiftkey på Android eller IOS. Däremot måste man göra köp i appen för att ändra på tangentbordets layout.
F-Secure Adblocker fixar reklamen
Inhemska F-Secures Adblocker är till stor hjälp när man vill blockera reklam som dyker upp på skärmen i sin Ipad eller Iphone. Datorer och Android-maskiner har redan länge haft program som blockerar reklam, men för IOS är funktionen ny.
Appen är gratis, välfungerande och lätt att använda. Den filtrerar bort onödig, störande reklam. Vissa sidor går att ladda avsevärt mycket snabbare.
Appen fungerar på samma sätt som ad blocker-mjukvara på en dator. När man har laddat ner appen börjar den övervaka trafiken till browsern. Appen klarar också av att filtrera Safari view-vyn som andra applikationer använder men stoppar inte reklam i appen.
Adblocker fungerar på IOS.
Photomath hjälper med matematiken
Åtminstone undertecknad behöver ett eller flera tekniska hjälpmedel för att lyckas lösa matematiska formler. Här hjälper Photomath-appen som löser olika räkneoperationer enkelt via telefonens kamera.
Svaret dyker snabbt upp på skärmen och efter det kan man inte bara briljera med sina kunskaper, utan också öva och lära sig något påriktigt.
Texten och bokstäverna måste vara tydliga tryckbokstäver, handskriva formler klarar appen inte av. Photomath fungerar överraskande snabbt och bra. Det bästa är att appen också visar mellanstegen i uträkningen, inte enbart svaret.
Textuppgifter klarar appen dessvärre inte av - dem får man själv klura ut. Appen finns för IOS och Android.
Surfa privat med Tunnelbear
Den som surfar runt på nätet övervakas på många olika sätt, av vilka alla inte alls är ofarliga. Vill man till exempel använda caféers trådlösa nätverk utan att behöva bekymra sig, kan man använda en app som Tunnelbear.
Idén är att surfa privat utan att någon kan spåra dig. Användaren läser e-post, sköter bankärenden och surfar överlag privat, och kommer dessutom åt webbplatser som är blockerade där du befinner dig. Då kan man till exempel använda amerikanska tjänster som normalt inte fungerar i Finland.
Att ladda ner appen är gratis för IOS och Android och användning upp till 500 megabyte är kostnadsfritt. För större mängder data får däremot betala genom köp i appen.
Den som surfar runt på nätet övervakas på många olika sätt, av vilka alla inte alls är ofarliga.
Lättare att chatta i grupp med Slack
Slack hör till de mest hypade tjänsterna - åtminstone bland IT-människor. Slack är en chattjänst i realtid, där användarna chattar både i öppna kanaler och dolda grupper.
Man kan chatta med hela gruppen eller med endast en person åt gången, beroende på situationen. Appen lämpar sig för allt från diskussioner i kompisgäng till seriös projektplanering på jobbet. Tjänsten fungerar både i telefonen och på datorn, så att användaren garanterat aldrig missar en diskussion.
Slack låter användarna dela filer som bilder, dokument och video. Diskussionerna tenderar att generera mycket material och därför är sök- och arkiveringsfunktionerna synnerligen praktiska. Användaren får meddelanden om sådant som händer i appen både på datorn och i telefonen.
Slack kan kombineras med tjänster som Dropbox och Twitter och finns att ladda ner gratis för IOS, Android och Windows phone.
Snabb hjälp med 112 Suomi
Nödcentralverkets app 112 Suomi borde ingå i varje mobiltelefon. I en nödsituation lönar det sig att ringa nödsamtalet via den här appen.
Om man tappat bort sig i skogen eller behöver hjälp i en främmande stad kan man nödvändigtvis inte förklara för räddningspersonalen var exakt man befinner sig. Appen förmedlar din position till nödcentralen automatiskt.
Appen baserar sig på lokalisering med hjälp av en satellit. Det är mycket mer effektivt än de medel nödcentralen tidigare har använt sig av och kan lokalisera en människa mycket mer precist.
I appen finns också telefonnumret till Sjöräddningen, Giftinformationscentralen och Mannerheims barnskyddsförbunds telefon för barn och unga. Appen går att ställa in på svenska.
112 Suomi är gratis för Android, IOS och Windows phone.
Niko Antin
Urpsrungstexten på Kungskonsumentens sidor.