Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Konstverkstäder för asylsökande blev utställning i Åbo

Från 2016
Uppdaterad 25.01.2016 10:11.
Utställningen I LOVE FINLAND på Vinogalleriet i Åbo
Bildtext Utställningen I LOVE FINLAND på Vinogalleriet i Åbo
Bild: Yle/Nilla Hansson

Fem bildkonststuderande vid Åbo yrkeshögskola ville veta hur de som bor på flyktingförläggningar i åbotrakten tänker. Det resulterade i utställningen I LOVE FINLAND på Vinogalleriet i Konserthuset i Åbo.

-Vi ville synliggöra de asylsökande vid flyktingförläggningarna i Åbo och Halikko. Föra fram dem som individer, människor i alla åldrar och med olika bakgrund och åsikter.

Anni Aho och Annika Lehtinen är båda bildkonststuderande och har reagerat över att de asylsökande omtalas som en massa i media och politiken.

-Vi ville besöka dem och möta dem i deras vardag och erbjuda lite sysselsättning. Det kanske kan ses som en del av integrationsprocessen, om de får stanna i Finland.

Konststuderande Anni Aho, Mikko-Pekka Hyvärinen, Aino Ojala, Annika Lehtinen och Sini Talonen
Bildtext Konststuderande Anni Aho, Mikko-Pekka Hyvärinen, Aino Ojala, Annika Lehtinen och Sini Talonen
Bild: Yle/Nilla Hansson

Både Anni och Annika blev mycket positivt överraskade över att så gott som alla på flyktingförläggningarna ville delta i deras konstverkstäder, trots att de inte hade något egentligt tema. De flesta av de asylsökande gjorde bilder eller skrev om sin situation, sin flykt i båt, eller hade något politiskt budskap. Många ritade också något om Finland och skrev att de älskar Finland. Därför blev det naturligt att kalla utställningen I LOVE FINLAND.

Resultat från konstverkstäder för asylsökande i alla åldrar i Åbo
Bildtext Resultat från konstverkstäder för asylsökande i alla åldrar i Åbo
Bild: Yle/Nilla Hansson

Vino Galleriet, där den nya utställningen har öppnats, finns i Konserthuset. I den sneda gången upp mot konsertsalen. Utställningen erbjöds av bildkonstelevernas lärare vid Konstakademin i Åbo och åbofilharmonikernas intendent Emelie Gardberg tyckte det lät som ett utmärkt sätt för galleriet att delta i diskussionen kring flyktingarna.

Resultat från konstverkstäder för asylsökande i alla åldrar i Åbo
Bildtext Resultat från konstverkstäder för asylsökande i alla åldrar i Åbo
Bild: Yle/Nilla Hansson

Emelie Gardberg tolkar det aktiva deltagandet i konstverkstäderna som flyktingarnas enorma behov av att kommunicera med oss finländare. Ett kontaktförsök som hon hoppas ska nå fram till konsertbesökarna under vintern och våren.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln