Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Italien rensar i byråkratin och sparkar dagdrivare

Från 2016
Italiens premiärminister Matteo Renzi i december 2015.
Bildtext Matteo Renzi
Bild: EPA/MAURIZIO DEGL'INNOCENTI

Premiärminister Matteo Renzi tar till nya tag för att helt förnya den tunga italienska byråkratin. Han försöker rädda den krisdrabbade ekonomin och sin egen framtid.

-Vi säger till företagsledarna: Antingen sparkar ni dagdrivarna eller så gör vi det och sparkar er samtidigt!

Flera polis- och medierapporter har avslöjat flera italienska företag där de anställda stämplar in sej på jobbet bara för att genast avlägsna sej för att jobba med sina egna privatföretag.

Fusk och frånvaro

Eurozonens tredje största ekonomi har trots otaliga tidigare reformförsök inte lyckats rensa upp inom den ökänt ineffektiva byråkratin. Anställningsskyddet är benhårt oberoende hur man arbetar och vad man gör.

De statsanställda har redan tidigare kunnat bli tillfälligt avstängda från jobbet eller direkt avskedade vid grov frånvaro från jobbet men det har sällan tillämpats.

- Under de nya reglerna är avsked inte längre ett alternativ utan obligatoriskt, säger Renzi.

Han tillägger att de som ertappas på bar gärning blir avskedade inom 48 timmar. Han uppmanar också företagsledarna att sluta upp med att skydda personal som lurar arbetsgivaren.

Sönderbrytaren

"Il rottamatore", eller sönderbrytaren som Renzi kallas, säger att regeringen inom ett år kommer att drastiskt minska antalet lokala företag inom den offentliga sektorn från 8 000 till omkring 1 000.

Andra stora ingrepp kommer att genomföras gradvis inom den offentliga sektorn.

Antingen sparkar ni dagdrivarna eller så gör vi det och sparkar er samtidigt!

― Matteo Renzi

Den huvudsakliga reformen ska genomföras redan i vår.

Italiens fem poliskårer ska minskas till fyra så att skogsväktarna slås samman med den paramilitära poliskåren carabinieri, karabinjärerna. Den andra paramilitärapoliskåren är finans- och tullpolisen Guardia di Finanza.

Det ska också bli enklare att starta ett nytt företag genom att de byråkratiska procedurerna ska bli enklare.

Pojkscouten

- Den här regeringen försöker göra det möjligt som alla säger var omöjligt, säger den verbalt begåvade Renzi. Många såg honom som en frisk fläkt när han som borgmästaren i Florens tog över regeringsansvaret för två år sedan.

Den karismatiske Matteo Renzi bildade regering som Italiens yngsta premiärminister någonsin.

Samtidigt tvivlade kritikerna på hans förmåga att hantera de stora problemen med sjunkande tillväxt sju år i rad och en enorm arbetslöshet bland de unga. Den privilegierade makteliten avfärdade Renzi som pojkscouten som lovar runt men håller tunt.

Det enda alternativet

Andra har sett juristen Renzi från Florens universitet som det enda alternativet när landet plågas av en ohämmad korruption och ett otidsenligt parlament som är i det närmaste handlingsförlamat.

Renzi har redan i två års tid försökt genomföra flera reformer inom administrationen som berört skolorna, arbetsmarknaden, bankerna och valsystemet.

Men hans popularitet har minskat drastiskt under det senaste året. Orakerna är bl.a. konkursdrabbade banker och korruptionsskandaler som också har berört det Demokratiska partiet, DP, där han är partiledare.

Diskussion om artikeln