Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Forskarteori: Ryssland släpper fram flyktingarna för att testa Finland

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Forskardoktor Hanna Smith vid Alexanderinstitutet
Bild: Sebastian Dahlström

Ryssland testar med jämna mellanrum sina grannar. Det kan vara en orsak till att asylsökande nu fritt kan ta sig in i det ryska gränsområdet mot Finland. Det tror Rysslandsexperten Hanna Smith. Nu blir det nödvändigt med förhandlingar.

Den ryska gränsen är inte så strängt bevakad för tillfället och det kan föra med sig stora mängder flyktingar från öst.

Allt fler asylsökande samlas vid Rysslands nordvästra gräns för att kunna ta sig till Finland och Norge. Till exempel inrikesminister Petteri Orpo uttryckte sin oro över nyheten i finsk tv på onsdagen.

Medveten rysk handling?

- Det här skulle inte vara möjligt utan de ryska myndigheternas tillåtelse och det måste därför tolkas som en medveten politisk handling från Rysslands sida, enligt Orpo i A-studio.

Mängden asylsökande och flyktingar upplevs som ett stort problem bland många ryssar. Varför skulle man då inte släppa dem vidare?

- Ryssland vill kanske visa hemmapubliken att man gör något åt saken. Det ger bra nyheter hemma, konstaterar Hanna Smith från Alexanderinstitutet i programmet Aktuellt 17 på torsdagen i Radio Vega. Hon har också några andra teorier.

- Det är möjligt att Ryssland vill se hur Finland reagerar. Man testade ju redan Norge, påpekar Hanna Smith.

Nu måste det förhandlas

- Det här kommer att leda till att Finland måste börja förhandla med Ryssland på många nivåer.

Under den senaste tiden har Finland inte varit aktivt på samarbete med Ryssland men det blir nu nödvändigt helt plötsligt. Kanske får också Ryssland ut något av det i gränssamarbetet, antyder Hanna Smith.

Enligt henne är det vanligt att Ryssland ibland skapar oväntade, ”konstiga” problem, eftersom man vill förhandla och tillsammans lösa dem. Det här är något Ryssland har gjort ganska ofta med Europa, inte enbart grannländerna, enligt Hanna Smith vid Helsingfors universitet. Just nu är kanske tiden rätt för det, enligt ryssarna.

Finlands gräns mot Ryssland Raja-Jooseppi
Bild: Vesa Toppari/Yle

Varför vill flyktingarna bort?

Men varför stannar flyktingarna inte i Ryssland utan vill bort? Hanna Smith visar på valet: stanna i Ryssland eller få hjälp att komma vidare.

Då låter förmodligen en EU-stat eller Norge som en lockande lösning för flyktingen. Ryssland har många flyktingar, och de har inte alla en så bra situation, enligt Hanna Smith.

Kan ge problem för relationerna

- Det här har en ganska stor potential för att bli ett riktigt stort problem i relationerna mellan Finland och Ryssland.

Just nu är flyktingmängderna inte så stora, men de kommer regelbundet. Om mängden asylflyktingar plötsligt ökar mycket, kan det bli en ganska stor sak. Att försöka lösa den effektivt kan bli ett problem, för då måste man ge ryssarna något i ersättning.

- Men det kan alltså hända att Ryssland bara testar, och så hittar man någon bilateral lösning, på samma sätt som Norge har hittat, analyserar Hanna Smith.

Diskussion om artikeln