Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Fiskars valdes till det bästa inhemska resmålet ifjol

Från 2016
Fiskars bruk
Bildtext Fiskars bruk lockar många turister.
Bild: YLE/Sofia Söderlund

Det är första gången utmärkelsen går till Västnyland, konstaterar Fiskarsbolagets fastighetsdirektör Kari Selkälä, en av dem som på resemässan i Helsingfors tog emot utmärkelsen i dag (21.1).

Det är Reseredaktörernas gille som sedan början av 1970-talet har utsett årets resmål. Gillets medlemmar är journalister och fotografer som rapporterar om resor och resmål. Gillet har drygt 100 medlemmar.

Selkälä är mån om att poängtera att det inte enbart är Fiskarsbolagets förtjänst att bruket är så fint och populärt.

- Det är hantverkare, artesaner, konstnärer, byföreningen, andra föreningar så som Tako, Fiskars museum och företagen som jobbar året om för att skapa en atmosfär i Fiskars som gör att folk vill besöka bruket på nytt. Och det är viktigt att vi får flera att stanna längre och komma på nytt till Fiskars.

Det diplom Fiskars bruk fick ta emot.
Bildtext Diplomet aktörerna i Fiskars fick ta emot.
Bild: Fiskars.

Fiskars valdes till fjolårets bästa inhemska resmål utan någon som helst diskussion, säger Selkälä. Ord som mångfacetterad och unik användes för att beskriva Fiskars bruk då utmärkelsen tillkännagavs på resemässan, berättar Selkälä.

- Vi är väldigt ödmjuka inför det här och glada.

Blickar framåt

Selkälä säger att han värderar utmärkelsen högt eftersom tidigare belönade resmål är sådana som är verkligt kända så som Sveaborg.

På fredag vankas det kaffe och tårta för alla berörda parter i Fiskars för att fira utmärkelsen. I övrigt har man blicken stadigt inriktad på det här året och dess evenemang.

Selkälä lyfter fram bland annat matevenemanget Slow Food som ordnas första helgen i oktober.

- I år har vi utvidgat evenemanget till tre dagar så vi börjar redan på fredag. Då riktar vi in oss på matproffs, säger Selkälä.

Han är också mycket nöjd med det intresse staden Raseborg visar för just Slow Food-konceptet.

Diskussion om artikeln