Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Flera döda i explosion i Kairo

Från 2016
Uppdaterad 22.01.2016 07:04.
En ung man söker ser på förstörelsen orsakad av en explosion i Egyptens huvudstad Kairo.
Bildtext En ung man ser på förstörelsen orsakad av en explosion i Egyptens huvudstad Kairo.
Bild: EPA/AMR SAYED

Minst tio personer befaras ha dött i en explosion i Egyptens huvudstad Kairo sent igår kväll då polisen slog till mot en lägenhet där misstänkta terrorister höll till.

Minst sex av de döda var poliser. Fler än 10 personer skadades i explosionen som skedde i en förort till Kairo som ligger i närheten av pyramiderna. Det är frågan om ett område där flera av den avsatte presidenten Muhammad Mursis anhängare bor.

Enligt egyptiska säkerhetskällor fanns det flera fällor i byggnaden som polisen slog till mot och en bomb exploderade då polisen försökte oskadliggöra den.

Islamister har trappat upp attackerna

I området al-Haram finns också flera hotell och restauranger. Enligt egyptiska myndigheter tyder ändå inget på att explosionen varit riktad mot turister.

- Jag hörde en stor smäll. Det tog en halv timme innan dammolnet försvann. Ingen av oss grannar vet vad som egentligen hände, sade ögonvittnet Mahmud Abu Bakr till nyhetsbyrån Reuters.

Islamister har trappat upp sina attacker i Egypten efter att president Muhammad Mursi avsattes år 2013. Mursi, som representerade det Muslimska brödraskapet, vann det första presidentvalet efter den egyptiska revolutionen 2012 men avsattes av armén följande år.

Oro inför årsdag

Det råder en oro i landet inför årsdagen av den Egyptiska revolutionen år 2011, som infaller på måndag.

Tidigare på torsdagen hade fem poliser skjutits till döds i staden el-Arish i norra Sinai.

Ingen gruppering har tagit på sig dådet, men det skedde i ett område där en grupp som stöder terrororganisationen IS utfört flera attacker.

Diskussion om artikeln