Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Statliga tjänstemän går nättrollskurs

Från 2016
Uppdaterad 22.01.2016 09:44.
Jed Willard (till vänster) och Adam Berinsky planerar kursen i informationskrigföring för finländska tjänstemän den 18 januari 2016.
Bildtext Jed Willard (till vänster) och Adam Berinsky i Helsingfors den 18 januari.

Under den senaste veckan har ett hundratal statliga tjänstemän i all tysthet samlats vid militärområdet Sandhamn i Helsingfors. Orsaken: en kurs i informationskrigföring.

Behovet av att fila på tjänstemännens kunskaper i kommunikation väcktes då krisen i Ukraina pågick. I takt med att krisen eskalerade blev också informationen från området allt snårigare.

För tillfället är det flyktingkrisen som dominerar i nättrollens informationskrig i sociala medier.

- Visst är Ryssland väldigt aktiv på informationsfronten. Men flyktingfrågan har öppnat upp för möjligheten att påverka oss på fel sätt. Därför är det viktigt att vi garderar oss, säger Markku Mantila, statsrådets kommunikationsdirektör. Han är en av initiativtagarna till utbildningen.

Viktigast är Finlands egen historia

Trots att det verkar vara den östra grannens skickliga åsiktsmanipulation som väckt frågan även i Finland är de gästande föreläsarna på utbildningen noggranna med att inte stämpla Ryssland. Jed Willard, direktör för Franklin Delano Roosevelt-centret, råder de finska tjänstemännen att fokusera på Finlands egen berättelse.

- Det spelar ingen roll om informationen kommer från Moskva, Washington eller Bryssel. Det bästa sättet att besvara information som man uppfattar som felaktig är en positiv finländsk berättelse, säger Willard.

Den finländska berättelsen är viktigare än någonsin nu när det snart gått hundra år sedan Finland blev självständigt, anser Willard.

- Det är en stor fråga inför 2017. Vad är Finland, vad innebär det att vara finländsk och för vad har alla uppoffringar gjorts.

- Vad vill Finland vara om hundra år för att det ska vara värt alla uppoffringar, frågar Willard.

Upprepa inte falsk information

Den andra föreläsaren, professor i statsvetenskap vid Massachusetts Institute of Technology MIT, Adam Berinsky har ett konkret råd åt tjänstemännen:

- Upprepa inte information som anses felaktig. Ett falskt påstående kan vara bekant för mottagaren och är då det enda personen minns.

Det bästa sättet att tackla desinformation och ryktesspridning är en stark, egen berättelse. Målet är trots allt att få folk att tro på det som är sant, säger Berinsky.

- Internet har inte förändrat allt men det har förändrat hur snabbt falsk information sprider sig. Det handlar inte längre om hörsägen. På internet får man snabbt belägg för det man tror på, hur falsk information det än är.

Och allra snabbast sprider sig de skrämmande berättelserna.

Jari Korkki, Yle uutiset

Diskussion om artikeln