Veganer och invandrare beaktas i nya kostrekommendationer för barnfamiljer
Institutet för hälsa och välfärd, THL ger ut nya kostrekommendationer för barnfamiljer. Nytt är bland annat tallriksmodeller för ett mångkulturellt matbord och för veganer.
I de nya rekommendationerna betonas matglädje och vikten av att hela familjen äter tillsammans.
Bland annat ändras rekommendationerna för folsyra före och under graviditeten. Tillskottet av folsyra rekommenderas redan två månader innan man lämnar bort preventivmedlet för att bli gravid. Gravida och ammande kvinnor bör få i sig 500 mikrogram folsyra per dag.
Bra källor i kosten är fullkorn, mörkgröna grönsaker, baljväxter, bär, frukt och mjölkprodukter.
Också anvisningarna för hur och när spädbarn kan börja äta fast föda förtydligas jämfört med tidigare rekommendationer. Smakportioner kan man börja ge tidigast vid 4 och senast vid 6 månader.
Vegansk och mångkulturell tallriksmodell
För första gången beaktas också invandrarfamiljer. En av orsakerna till att en mångkulturell tallriksmodell ritats upp är att det i Finland inte alltid finns råvaror som invandrare är vana vid.
I den mångkulturella tallriksmodellen har till exempel råa grönsaker ersatts med kokta eller stekta grönsaker. I många länder tillreds grönsaker alltid av säkerhetsskäl.
Också veganerna har fått en egen tallriksmodell. Rekommendationerna konstaterar att en välplanerad vegansk kost passar också gravida, ammande, barn och unga. Veganfamiljer bör dock få handledning av en näringsterapeut, eftersom vegankosten kräver särskild kunskap för att den ska bli så mångsidig som möjligt.
De nya rekommendationerna går att läsa i sin helhet här (pdf på finska). De ersätter Social- och hälsovårdsministeriets rekommendationer som varit i kraft sedan 2004.