Hoppa till huvudinnehåll

Yle Fem

Allt högre insatser i det som skulle bli paradiset

Från 2016
Uppdaterad 09.01.2018 16:25.
30 grader i februari
Bildtext Glenn (Kjell Wilhelmsen), Oh (Duangjai Hirinsri), Majlis (Lotta Tejle) och Kajsa (Maria Lundqvist) i den andra säsongen av 30 grader i februari.
Bild: SVT / Janne Danielsson

Andra säsongen av 30 grader i februari fördjupar temat från första säsongen; hur långt man än flyr så kommer man aldrig ifrån sig själv. Det är också en historia om att till sist, trots motgångar och konflikter, hitta hem.

Glenn lever ihop med Oh i hennes hemby. De är lyckliga tillsammans men det finns en liten sten som skaver - Glenn vill fortfarande ha barn. Oh föreslår att de ska adoptera. Det finns ett land där adoption mellan samkönade par är tillåtet – Sverige.

Joy, Wilda och Kajsa bor kvar i Thailand. De har en vardag. Går i skola, arbetar, lever i en thailändsk by. Allt är som vanligt. Kajsa arbetar lika hårt som vanligt, lovar att lägga av och hälsan sviktar rejält. Joy måste ta hand om både henne och sin lillasyster. Men så en dag förändras allt och flickorna tvingas hem till Sverige, hem till sin pappa Joy inte sett sen han övergav dem när de var små.

Majlis Tapper drunknade i katastrofen. Ingen vet att hon fortfarande lever. Hon för en skuggtillvaro – kan inte ge sig till känna, kan inte använda sitt riktiga namn, kan inte komma nära någon människa. En dag får hon en möjlighet att ordna upp sin tillvaro – det enda hon behöver göra är att transportera ett paket. Vad hon inte vet är att paketet är en liten thailändsk flicka.

Programmet är inte längre tillgängligt
30 grader i februari säsongstart 3.2 på Yle Fem - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Tufft jobb i Thailand

Även om serien utspelar sig i paradismiljö betyder det inte att inspelningarna skulle ha varit en dans på rosor. Kjell Wilhelmsen som spelar Glenn i serien berättar i en intervju för SVT om tuffa inspelningsdagar.

– Vi stöttade varandra. Folk tror att det är lätt, att det blir så skönt att åka till Thailand och filma och ”det är bara 40 grader varmt så det kommer bli fint”. Det är ett fruktansvärt slit att stå ute i 40-gradig värme under tolv timmar och filma, säger Wilhelmsen.

– Man får inte glömma att det var tre stycken fotografer som hamnade på sjukhus efter vattenbrist förra gången.

Kära återseenden

Den första säsongen blev en publiksuccé och trots att det gått fyra år sedan säsong ett visats verkar det finnas många som hållit de olika karaktärerna i minnet. En av framgångsingredienserna är säkert kontrasten mellan den fina miljön och det mörka som människorna bär på inombords.

När Lotta Teijle som spelar Majlis och manusförfattaren Anders Weidemann besöker SVT:s morgonsoffa inför den andra säsongen utlovas det gott om nya intriger och även mer av Thailand.

- Det är ingen lätt resa Majlis gör. Det är väl också därför serien berört väldigt många, att man inte väjer för det mörka. Man väntar sig att se Thailand med havet och stränder och paraplydrinkar men vi låter karaktärerna kliva utanför det, berättar Tejle.

Enligt Weidemann tar vi oss i den andra säsongen också ännu lite längre bort från stränderna

- Både Majlis historia samt Joys, Wildas och Kajsas historia är ett sorts roadmovies så vi får se mer av Thailand. Det blir mycket fler miljöer. Både fram- och baksida.

Orginaltitel: 30 grader i februari (Sverige 2015 / säsong 2)
Säsongen sändes första gången i Yle Fem 2016.
10 avsnitt
30 dagar på Arenan

Produktion: Anagram Film & TV / Samproduktion
I rollerna: Maria Lundqvist, Hanna Ardéhn, Viola Weidemann, Björn Kjellman, Lotta Tejle, Kjell Wilhelmsen.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln