Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

El Salvador, Honduras uppmanar kvinnor: Bli inte gravida!

Från 2016
Anställd vid El Salvadors hälsoministerium sysselsatt med myggbekämpning.
Bild: EPA / Oscar Rivera

I två centralamerikanska länder avråder myndigheterna kvinnor från att bli gravida, på grund av det myggburna viruset zika. Det finns klara tecken på att viruset orsakar missbildningar hos spädbarn.

I El Salvador anser vice hälsominister Eduardo Espinoza att kvinnor borde planera sina graviditeter, och inte alls bli gravida de närmaste två åren. De kvinnor som redan väntar barn borde täcka sig ordentligt då de går utomhus.

- Det är önskvärt att de använder långbyxor och långärmade blusar, för att på så vis minimera risken att bli stuckna av moskiter som bär på zikaviruset, sa Espinoza på torsdagen.

I grannlandet Honduras uppmanar hälsovårdsmyndigheterna kvinnor att inte bli gravida "för ögonblicket". Hälsominister Yolany Batres uppmanar medborgarna att rengöra sina hem ordentligt och täcka över vattenhoar, för att hindra myggorna att föröka sig.

I El Salvador har över 5 300 fall av zikaviruset registrerats sedan i fjol, och ökningen har varit speciellt snabb de senaste veckorna. Bland de smittade finns närmare hundra gravida kvinnor.

I Honduras, där det första zikafallet noterades i mitten av december, har över 600 personer smittats. Det är inte klart hur många av de kvinnliga smittade som är gravida.

Inget vaccin mot zika

Zikaviruset sprids med moskiten Aeses aegypti, som också sprider virussjukdomarna dengue, gula febern och Chikungunya. Zikaviruset upptäcktes första gången i Afrika 1947, men var okänt på amerikanska kontinenten fram till i fjol. Det finns inget vaccin eller botemedel för zika.

Sedan i höstas har zika spritt sig snabbt i Syd- och Centralamerika och Karibien. Under samma period har det fötts tusentals barn med den ovanliga sjukdomen mikrocefali, och det finns ett klart samband med att mammorna varit smittade under sin graviditet.

Mikrocefali är en neurologisk missbildning, där barnen föds med ovanligt små huvuden och underutvecklade hjärnor.

I mitten av januari meddelade hälsoministeriet i Brasilien att man räknat närmare 4 000 nyfödda med mikrocefali. 49 av spädbarnen hade dött.

Colombia, som näst Brasilien noterat det största antalet zikasmittade, ger också kvinnor rådet att inte bli gravida - men bara under de närmaste sex till åtta veckorna.

USA avråder kvinnor som är gravida eller planerar graviditet från resor till fjorton latinamerikanska länder.