Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Man ute på stöldvåg i Vasa

Från 2016
Uppdaterad 22.01.2016 13:27.
En person gör inbrott.
Bildtext (arkivbild)
Bild: Yle/Hanna Sjöström

Koppar lockade till sig en inbrottstjuv i Vasa under 2012. Året därpå fortsatte mannen sin stöldvåg. Nu åtalas han för en lång rad brott.

Bland annat åtalas mannen för koppar-, bil- och bränslestölder. Åklagaren yrkar på ovillkorligt fängelsestraff och att han ersätter samtliga inblandade.

Stöldvågen är så omfattande att mannens åtal delas upp i tre stämningsansökningar.

Skulle sälja koppar

I april 2012 bröt mannen sig in på ett stängt område genom att klättra över ett staket. Det gjorde han tillsammans med en annan person som ännu är okänd. Syftet med inbrottet var att stjäla 337 kilo koppar.

På samma sätt stal han koppar från ett annat bolag i Vasa. Efter det inbrottet förde han kopparn till en privatpersons lägenhet och förråd.

Samma månad påträffades mannen med däck och fälgar som stulits från bilar på en bilaffär i Vasa. Det är oklart om han stal dem eller om han köpt stöldgods.

Stöldvågen fortsätter

Mannen använde utan lov en privatpersons skåpbil våren 2013. Skåpbilen använde han för ett par av brotten han åtalas för. Bland annat använde han bilen för att stjäla en tank fylld med 100 liter bränsle och för att stjäla en släpvagn från en privatpersons gård.

Han använde också skåpbilen när han bröt sig in in i ett av Vasa församlings förråd och stal bland annat en gräsklippare och en trimmer.

Mannen har också vid ett tillfälle kört så hårt med skåpbilen att han åkt av vägen. Skåpbilen fick skador av dikeskörningen.

Ertappades av vakt

I november 2013 tog mannen sig in lagerutrymmen på Yrkesakademin i Österbotten. Han tog sig in genom en olåst dörr men hans avsikt var att stjäla saker. Inbrottet ledde inte till någon stöld eftersom han blev avbruten när en vakt kom på honom.

Bara ett par dagar senare gjorde mannen igen sig skyldig till försök till stöld när han tillsammans med en ännu okänd person försökte stjäla bränsle ur en låst bränsletank. Trots idoga försök fullföljdes inte stölden eftersom mannen och hans kumpan blev påkomna.

I slutet av månaden gjorde mannen sig skyldig till narkotikabrott, trafikfylleri och förande av fordon utan körrätt. Ett blodprov visade att det bland annat fanns spår av metamfetamin i hans blod när polisen påträffade mannen.

Mannen har erkänt samtliga brott.

Diskussion om artikeln