Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Det här är en hjärtesak

Från 2016
Uppdaterad 01.02.2016 10:44.
Hanna Järvinen
Bildtext Hanna Järvinen leder hjärtföreningen i Väståboland
Bild: Yle/Maud Stolpe

Västra Åbolands Hjärtförening fyller 40 år och firar med en insamling till hjärtstartare eller defibrillatorer som de egentligen heter.

Syftet är att sprida kunskap lokalt

Västra Åbolands Hjärtförening är en lokalförening under Hjärtförbundet, som är det riksomfattande förbundet. Föreningens syfte är helt enkelt att sprida kunskap på det lokala planet.

Det handlar om att känna till olika hjärtsjukdomar och hur man bäst skyddar sig mot att drabbas av sådana, men också att ställa upp som stöd för dem som insjuknar i hjärtsjukdomar.

De flesta av medlemmarna är sådana som själva dras med hjärtproblem, men alla som är intresserade av hjärtfrågor är välkomna med i verksamheten.

Hanna Järvinen, som är ordförande för föreningen, säger att hon hoppas att yngre människor också skulle komma med. Hjärtsjukdomar är nämligen sådant som får sin början redan i barndomen och växer till problem senare i livet.

Hjärtsjukdomar är nämligen sådant som får sin början redan i barndomen och växer till problem senare i livet.

Vad har ni på hjärtat idag?

Varje månad håller föreningen möten i Seniorstugan i Pargas. Då hålls ofta en föreläsning om t.ex. kolesterol, motion eller annat som berör hjärtat.

Hanna Järvinen säger att hon ifall de inte har någon föreläsare brukar börja mötet med att fråga vad folk har på hjärtat och diskuterar sedan det.

Det stöd som folk med hjärtproblem speciellt behöver är någon som lyssnar och som kan berätta att det finns ett liv efter hjärtattacken.

Det här är speciellt viktigt nu för tiden då sjukhusvistelserna är så korta att patienterna inte riktigt hinner ta in den information som sjukhuset ger.

Då kan hjärtföreningsmedlemmarna ställa upp när frågorna infinner sig.

Föreningen har idag 140 medlemmar och av dem är ungefär ett tjugotal aktiva så Hanna Järvinen hoppas att fler skulle ansluta och aktivera sig eftersom alla behövs.

Vill göra gott för alla pargasbor

I år fyller föreningen 40 år och det firas med en insamling för att kunna köpa så många hjärtstartare som möjligt till Pargas.

Föreningens hemort har redan från 1970-talet varit hela västra Åboland och det insamlingslov föreningen nu har fått gäller hela Pargas stad.

Meningen är också att dessa defibrillatorer, som hjärtstartarna heter officiellt, ska kunna placeras ut i alla kommundelar.

Hanna Järvinen säger att apparaterna kostar drygt tusen euro och om alla pargasbor skulle skänka en enda euro var skulle föreningen kunna köpa tolv apparater och det vore verkligen roligt.

I planerna ingår också att föreningen via Kombi ska hålla kurser i hur defibrillatorerna fungerar så att vem som helst ska kunna använda dem.

Hanna Järvinen säger att apparaterna själva berättar hur man ska göra och att det bara är att trycka på en knapp för att rädda liv då någon fått hjärtstillestånd.

hennes kärlek till hjärtat föddes nog då hon som inre medicinare jobbade på intensiven på ÅUCS

Kärlek till hjärtat

Det var mest av en händelse som Hanna Järvinen, som själv är läkare, valdes till ordförande för Västra Åbolands Hjärtförening.

Men hennes kärlek till hjärtat föddes nog då hon som inre medicinare jobbade på intensiven på ÅUCS innan hon blev överläkare på FPA.

Förutom att hon är ordförande för hjärtföreningen i Pargas är hon ordförande för Egentliga Finlands Hjärtkrets och så sitter hon med i styrelsen för Finlands Hjärtförbund.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln