Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tjetjenien i stordemonstration mot ”liberala faran”

Från 2016
Aktivister demonstrerar den 22.1 i Groznyi, Tjetjenien för att visa sitt stöd till Putin.
Bildtext Aktivister demonstrerar den i Groznyi för att visa sitt stöd till Putin.
Bild: EPA/KAZBEK VAKHAYEV

Enligt vissa uppgifter demonstrerade nästan en miljon tjetjener på fredagen i huvudstaden Groznyj. Aktivisterna ville visa sitt stöd till president Vladmir Putin och sitt hat till Rysslands ”liberala parasiter”.

Enligt lokala tevestationen Groznyj-TV deltog nästan en miljon tjetjener i dagens stordemonstration. Andra uppgifter pratar om 50 000 offentliganställda som i all hast hade kommenderats ut. Mötet hade arrangerats av Tjetjeniens ledare, 39-årige Ramzan Kadyrov.

Många som deltog bar på porträtt av Vladimir Putin och Kadyrov.

– Kadyrov är Rysslands största patriot! skanderade folk.

– Vi vill demonstrera mot de som smutskastar Ryssland och som försöker piska upp negativa stämningar, sa fackföreningsledaren Husain Soltagerejev till TASS.

Män håller upp skylt med texten Kadyrov - en rysk patriot.
Bildtext Män håller upp skylt med texten Kadyrov - en rysk patriot.
Bild: EPA/KAZBEK VAKHAYEV

Andra slagord betonade att det måste bli ett slut på informationskriget som svartmålar Ryssland. Enligt demonstranterna är det landets liberaler som måste stoppas.

På demonstrationen nämndes också konkreta namn: oppositionsledarna Aleksej Navalnyj, Ilja Jasjin och Michail Kasjanov. Också oligarken i exil Michail Chodorkovskij fanns med på listan. Vissa talare lyfte också fram medier som radiostationen Moskvas eko och tv-bolaget Dozjd.

Offensiv Kadyrov

Ramzan Kadyrov attackerade redan tidigare i veckan landets politiska opposition. I en lång artikel i tidningen Izvestija kallade han oppositionen för ”schakaler, förrädare och folkfiender”. Kadyrov menar att den försöker utnyttja Rysslands svåra ekonomiska läge.

– Oppositionen måste straffas, krävde han.

I artikeln skrev han ett det finns ett bra mentalsjukhus i Tjetjenien där ”förrädarna” kan spärras in.

– Vi ska inte spara på injektionerna, lovade Kadyrov. Om det står en spruta i receptet ger vi istället det dubbla.

För att illustrera hotet publicerade Kadyrovs stab ett foto på Instagram där han försöker tygla en attackhund.

Spel om pengar

Ryska politiska bedömare har påpekat att dagens stordemonstration inte handlar om politik, utan om pengar.

Tjetjenien är en av Rysslands fattigaste republiker. Men Moskva pumpar varje år in stora summor till den lokala budgeten. Kadyrov är van att få de pengar han kräver så länge han levererar den stabilitet i regionen som president Putin behöver.

Men på grund av Rysslands ekonomiska kris börjar pengarna ta slut och Moskva kräver nu att alla republiker sparar. Kadyrovs bästa spelkort i den här situationen är hans ”patriotism”.

Kadyrov vill på det här viset bevisa sin auktoritet i regionen och sin lojalitet gentemot Moskva.

Nemtsov spökar

Andra bedömare menar att Kadyrov börjar bli nervös, och därför aggressiv.

Den 27 februari blir det exakt ett år sen oppositionsledaren Boris Nemtsov mördades på öppen gata i Moskva. Tre tjetjener är gripna för mordet. Den som misstänks ha organiserat mordet är också tjetjen, men fortfarande på fri fot. Alla fyra har kopplingar till den tjetjenska ledningen.

Inför årsdagen arrangerar den politiska oppositionen flera demonstrationer runtom i landet. Och många kommer att ifrågasätta Kadyrovs roll i mordet.

– Kadyrov behöver en öppen konflikt med oppositionen, skriver Navalnyj i sin blogg. Han hoppas att alla anklagelser om hans roll i mordet på Nemtsov ska ses mot den bakgrunden.

Amnesty International uppmanade idag den ryska statsledningen att ta Kadyrovs hot på allvar. Hittills har Kreml skämtat bort ”attackhundens” retorik.

Diskussion om artikeln