Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Slipknot och David Bowie har mycket gemensamt

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 13:15.
Slipknot 2014
Bildtext Slipknot hämtade farligheten och konstigheten tillbaka till rockmusiken.

Corey Taylor från Slipknot älskar David Bowie. Världen älskar Slipknot. David Bowie hämtade underligheten till musikvärlden för dryga 40 år sedan. Slipknot förädlade den 25 år senare.

Slipknot startade sin Europaturné måndagen den 18 januari i Helsingfors. Bandet kör igenom Europa för andra gången sedan de släppt sitt femte album 5: The Grey Chapter, under hösten 2014. Jag träffade bandets frontman, Corey Taylor.

David Bowies död berörde Corey Taylor djupt. Vi snackar nu om en man som har omslaget till Bowie-plattan Aladdin Sane tatuerat på sin arm, inte någon medgångssupporter som efter mästarens död bestämt sig för att vara ett Bowie-fan. Då telefonen ringde mitt på natten och rösten i andra ändan talade om för Corey att Bowie är borta så grät han i en timme.

Corey Taylor visar upp sin David Bowie tatuering.
Bild: Ville Vedenpää / Yle

Enligt mig så hämtade David Bowie underligheten och "freakyheten" till musikvärlden. Han passade egentligen inte in, men sålde ändå över 140 miljoner album. Slipknot är inte riktigt där ännu, men de behöver inte ändå skämmas, med över 40 miljoner album sålda med den väldigt marginella musiken de gör. Slipknot hämtade också farligheten och konstigheten tillbaka till rockmusiken, och gjorde det till en grej som fyller arenor och stadion överallt i hela världen. Nio stycken killar med bisarra masker som sjunger om sjuka saker, men kombinerat med ämnen som folk kan känna igen sig i och med en medryckande riff. Både Bowie och Slipknot var och är en sorts superhjältar.

Mötet från helvetet

Jag har alltid varit nyfiken på hur en brainstorming hos familjen Slipknot ser ut. Tänk dig alla nio bandmedlemmar, deras stab och tekniska personal. Alla sätter sig vid ett bord med en massa sjuka idéer och en relativt hög budget.

- Tro det eller inte men det är jag som är den vettiga i den här familjen, skrattar Corey.

- Medan de andra föreslår att vi ska tända eld på precis allt och skjuta ut folk från en kanon, så är det jag som får dra i bromsen och säga att vi inte kan göra allt för livsfarliga saker på scenen, menar Corey.

Detta betyder såklart inte att deras show är mesig. Den nya showen som även innehåller en del låtar som bandet aldrig någonsin har spelat live, hade sin premiär i Helsingfors den 18 januari.

- Vi kom till Finland tre dagar innan spelningen för att få repetera ordentligt. Det kändes kul att för första gången på en lång stund vara lite ut på hal is med vårt set. Alla tittade på varandra och mimade "Oh shit" då de inte visste hur låten skulle gå, skrattar Corey.

Se intervjun med Corey Taylor i videon här nedan.

Uutisvideot: Slipknotin laulaja Corey Taylor haastattelussa - Spela upp på Arenan

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln