Att hålla salladen varm kräver mycket bränsle
När Yle Östnyland stiger in genom växthusets dörr från minus 25 till plus 22, slår en behagligt varm och fuktig luft emot.
Det är inte utan att redaktören känner sig malplacerad i sin vintermundering i Robbes lilla trädgråd i Lappträsk bland alla sommarklädda arbetstagare. Här är det kortärmad skjorta som gäller.
Det är full aktivitet i de smala gångarna som skiljer de olika avdelningarna åt, där olika blad och örter i olika utvecklingsskede växer och frodas. Hur mycket besvärligare är det egentligen att få fram de hälsosamma gröna bladen under vintern än under andra årstider?
Kritiska skeden
Ett av de absolut mest kritiska skedena i produktionen av salladsblad och örter är då krukorna ska lämna packhallen och lastas i de bilar som ska köra ut dem.
- Bilen har en temperatur på +12 grader så där är det inga problem, men innan salladsbladen når så långt, kan det hända saker. Det behövs bara lite kalla lufströmmar eller drag så kan bladen svartna, säger Jordas.
Känsliga örter
Det är speciellt basilika, citronmeliss och dill som är känsliga för låga temperaturer och kallt drag. En lösning på problemet skulle förstås vara att kunna lasta i ett varmt utrymme.
- Som det nu är, lastar vi bilen genom dörren. Där finns plastgardiner som håller den värsta kylan och det värsta draget utanför. Det är ett mycket besvärligt skede när temperaturen når så lågt som -28, som vi hade i morse, säger Jordas.
Men egentligen börjar besvärligheterna redan i ett mycket tidigare skede. Allt måste vara tillbommat, vilket gör att fuktightsgraden ökar inne i växthuset. Det i sin tur resulterar i kondens. Fukthalten och kondensen påverkar hur växterna trivs. Ju fuktigare, desto sämre trivs de.
Kan man då minska på fuktighetsgraden?
- Man kan, men det skulle i så fall kräva tilläggsinvesteringar. Det är kanske inte värt att göra sådana, eftersom det sist och slutligen är rätt så sällan som det är så här kallt i längre perioder. I fjol föll inte kvicksilvret en enda gång till sådana temperaturer som vi haft den senaste tiden, säger Jordas.
Koll på tekniken
Kölden för också med sig ett behov av att hålla ett vakande öga på värmepannan. Jordas måste se till att tekniken fungerar, att det inte blir läckage på något rör och att de inte fryser och springer läck.
- Det gäller att hålla de rätta inställningarna så att vi får ut rätt temperatur i rören. Det här kollar jag flera gånger per dag, säger Jordas.
Växthuset värms upp med hjälp av flis och just nu går det åt en hel del av den varan.
- När det är så här kallt förbrukar flispannan 20 kubikmeter flis i dygnet. Traktorerna kör praktiskt taget i skytteltrafik, säger Jordas.
Det finns också ett reservsystem som Jordas kan ta till om flispannan skulle strejka. Reservsystemet är en oljepanna, som de facto är igång också då Yle Östnyland besöker växthuset.
- Oljepannan är igång också då temperaturen sjunker under -20 grader. Lyckligtvis är det sist och slutligen inte så ofta det händer, säger Jordas.
Skyhöga produktionskostnader
Att det är dyrare att producera salladsblad och örter då det är kallt, är en självklarhet, men resulterar det också i ett högre konsumentpris?
- Jo, visst stiger priserna en aning, men egentligen har det inte så mycket med vädrets makter att göra. Det beror helt enkelt på att produktionen vintertid avtar. Många säsongodlare upphör med produktionen till vintern, vilket påverkar priserna, säger Jordas.
Att priserna går upp är en bra sak för producenterna. Värme- och elkostnaderna är skyhöga vintertid. Samma mängder ska produceras vintertid som sommartid.
- Vi försöker hålla produktionstakten på samma nivå under alla årstider. Det vi har lovat åt våra kunder vill vi också leverera och dessutom i ungefär samma takt året runt, säger Jordas.
Växer snabbt på vintern
Att vintern sätter extra press på växthusodlare vintertid är förståeligt, men det finns också positiva sidor att hålla igång produktionen också vintertid.
- Vintern är kanske rentav en bättre tid för salladsodling. Vi kan bättre hålla koll på miljön och klimatet i växthuset är jämnare. Vi har en hög koldioxidnivå där, vilket gör att salladen växer snabbt, säger Jordas.
Det är bara när det blir extremt kallt som det inte är så roligt att odla menar Jordas. Den här vintern har de extrema temperaturerna kring 30 minusgrader lyckligtvis varit få. Faktum är att temperaturkurvan de närmaste dagarna kommer att peka uppåt.
Redan på lördag är temperaturen bara minus 10 grader och om en vecka utlovar Meteorologiska institutet till och med plusgrader. Robert Jordas kan snart med andra ord stänga av oljepannan och andas lättare.