Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Stå ut ur mängden med en video-CV

Från 2016
Uppdaterad 22.01.2016 18:32.
Lins
Bildtext Öka dina chanser att få jobbet med en video-CV.
Bild: Henrietta Hassinen

Med en video-CV kan du göra ett gott första intryck på din blivande chef redan innan intervjun. Läs här hur du gör.

Det börjar att bli dags att söka sommarjobb. Och det innebär den alltid lika pinande och arbetsdryga uppdateringen av din CV. Hur ska du imponera på din förhoppningsvis blivande chef? Hur ska du stå ut ur mängden? En video-CV kan vara ett bra tillägg, menar Mirko Ahonen som är hjärnan bakom Arcadas video-CV workshop.

Vad är en video-CV?

En video-CV är en kort videohälsning till din potentiella arbetsgivare. Mirko rekommenderar inte att ersätta den skriftliga CV:n med en video-CV, utan menar att det funkar som ett perfekt komplement om du vill så ut ur mängden.

- Det tuffaste med en video-CV är att det är som att göra det första intrycket på din eventuellt blivande chef, men nu har du möjligheten att planera och öva. Sedan när du går till arbetsintervjun kan chefen redan ha ett positivt intryck av dig.

Det gäller att vara dig själv

Det är viktigt att fundera på vad du vill förmedla till arbetsgivaren. Du ska ändå aldrig försöka framstå annorlunda än du är.

- När det gäller innehållet så ska du vara dig själv. Du får gärna berätta om dig själv, men glöm inte att det ska vara en hälsning som din potentiellt blivande arbetsgivare kommer ihåg och som du får pluspoäng för.

Din video kan se ut på olika sätt. Det behöver inte enbart vara prat, utan du kan också ha textplanscher och annat innehåll, säger Mirko. Och det behöver inte heller vara superproffsigt.

- Det är inte A och O i det här. Om du har en professionell videokamera och en studio, så betyder det inte att videon blir bättre. En amatörmässig video kan kännas mera personlig och autentisk på många sätt. En sådan video kan fungera mycket bättre, berättar Mirko.

Glöm inte humorn, humor funkar alltid.

- Något roligt får du gärna ha med, något slags ”loppukevennys” (slutknorr). Om du har en rolig talang, kan du ju lyfta fram den.

Tänk på det här

Några grejer är det ändå viktigt att hålla koll på: ljudet, bildkompositionen, bakgrunden och tiden.

- Du ska inte ändå glömma att ljudet är jätteviktigt. Bara störningar i ljudet kan ge en jättenegativ känsla till hela videon.

Hur är det med bildkompositionen då?

- När du komponerar bilden så kan du tänka på att du inte har ditt ansikte mitt i bilden och har en meter tomrum ovanför huvudet. Och om du pratar till kameran ska du inte stå i helbild fem meter från kameran.

Bakgrunden kan också bli lätt distraherande.

- Se till att bakgrunden som syns i bild passar in i videon och kolla att det inte finns något som tar blicken bort från dig eller det som är viktigt.

Sist men inte minst, hur länge orkar arbetsgivaren ens se på din video?

- Det ska definitivt vara kort och konsist. En minut – man hinner med mycket på en minut. Du får gärna tala lite snabbare för då kommer entusiasmen lättare fram. Om du talar jättelångsamt och det verkar som att videon inte går någonstans, kan den som tittar tröttna redan efter några sekunder.

Din video-CV checklista

Du behöver:

  • en videokamera
  • en mikrofon
  • ett klippprogram

Tänk på:

  • ljudets kvalitet
  • bildkompositionen
  • bakgrunden
  • tiden (~1 minut!)
  • avslutningen

Lätt som en plätt!

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln