Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

"Osäkra tider skapar lillångest"

Från 2016
Uppdaterad 23.01.2016 13:39.
depression
Bildtext Speciellt ungdomar har det tufft just nu. De oroar sig för framtiden.
Bild: Shutterstock

Hur påverkas vi mentalt av de otrygga tiderna vi lever i just nu när nyhetsflödet domineras av negativa och mörka ämnen som krig, terror, okontrollerade flyktingströmmar och rasism? Psykologen Sture Enberg menar att ingen av oss undgår att beröras i någon mån. Det skapar en slags grundläggande, konstant oro inom oss. Enberg kallar det här "lillångest".

- Den ruvar där under ytan och vi känner alla till den, säger Enberg. Men har man många andra saker som tynger en så ökar problematiken. Dålig ekonomi är ofta en utlösande faktor.

Enbergs erfarenhet är att speciellt ungdomar har det tufft just nu. De känner oro över om de kommer att få jobb, hur deras framtid ser ut och de grunnar mycket på vart världen är på väg med de okontrollerade flyktingströmmarna som ett aktuellt exempel. Det här är någonting han märkt under sina terapisessioner.

Slår hål på bubblan

- Det finns en grundoro som är större än tidigare. En slags mindre tillförsikt inför framtiden. Mindre hoppfullhet, glädje och möjligheter. Många upplever att de är begränsade till ett mycket snävare område när de tänker på sin framtid.

Enligt Enberg påverkas vi alla djupare än vi tror av den senaste tidens terrorvåg, t.ex. i Paris. De här brutala nyheterna slår hål på det "plexiglas", den säkerhetsbubbla vi alla har omkring oss.

Söker syndabockar

- Vi vill alla tror att vi är skyddade i den egna bubblan, i vår egen kultur där sådana här saker inte sker. När det ändå händer tappar vi fotfästet och blir vaksamma. Och det i sin tur skapar en känsla av svaghet inom oss själva. Vi upplever det här som otäckt och vill göra oss kvitt känslan så fort som möjligt.

Det vi då gör, säger han, är att vi projicerar. Vi överför med andra ord vår svaghetskänsla på andra. Han tar ett exempel från historien, nämligen nazisternas illdåd mot judarna. I dag handlar det om flyktingar och asylsökande, och hur vi behandlar dem. Eller klyftan mellan rika och fattiga som bara blir större. Vi söker syndabockar, helt enkelt.

Svaghet kan bli styrka

- I dag är det den starka som huserar. Det finns en uppenbar fara här, säger han. Och citerar norske filosofen Arne Naess som sade att nazisternas grundideologi var föraktet för svaghet. Men vi är ju alla svaga och sårbara. Och vårt enda skydd är egentligen att vi kan dela vår svaghet med varandra. Om vi kan skapa en ny gemenskap utgående från vår svaghet, då är vi på rätt väg!

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln