Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Dina gener avgör hur ofta du har feber

Från 2016
Uppdaterad 22.01.2016 20:08.
En kvinna håller sig för pannan och tittar på en febertermometer.
Bildtext Hur hög temperatur som klassas som feber är individuellt, men i regel är man sjuk då man har 38 grader.
Bild: Yle

Känns det som att du har feber jämt medan din kompis stannar hemma högst en gång om året? Skillnaden på antalet sjukledighetsdagar hänger inte ihop med ditt immunförsvar, utan snarare med ditt genetiska arv.

Enligt en artikel på Helsingin Sanomat räknar läkarna med att man har feber om ens kroppstemperatur överstiger 38 grader. En del människor är helt utslagna vid det skedet, medan andra fortfarande orkar gå till butiken.

Det handlar inte om uthållighet, utan om att den normala, friska kroppstemperaturen kan variera mellan 35,8 och 37,8 grader.

Den som får feber ofta har inte nödvändigtvis ett sämre immunförsvar än den som får det en gång om året.

Förenklat kan man säga att kroppen bekämpar infektioner på två olika sätt och vilken taktik just din kropp använder, beror till exempel på ditt genetiska arv. De som lätt får feber, får det eftersom deras celler är känsligare och snabbare på att försvara kroppen mot bakterier.

Om ens kropp i stället försvarar sig mot bakterier och infektioner med hjälp av antikroppar, så får man feber bara vid allvarligare sjukdomar, såsom malaria eller influensa.

Går att jobba i stegring

När kan man då med gott samvete bli hemma? Läkaren Otto Lindberg säger som de flesta att man måste känna efter vad som känns bra. Gränsen drar han ändå vid 38 grader.

- Men har man en liten stegring och mår annars bra så är det inget hinder för att jobba. Något väldigt fysiskt ska man ändå inte göra, det kan rentav vara farligt.

Enligt Otto fungerar till exempel inte motoriken som den ska när man har feber, vilket gör att risken att man försträcker sig är större.

Läkare Otto Lindberg
Bildtext Radiodoktorn Otto Lindberg säger att man kan jobba i stegring, men ska hellst låta bli
Bild: YLE/ Kim Wiik

Feber kan inte botas

Har man feber kan man med gott samvete ta febernedsättande mediciner för att känna sig bättre, också om medicinerna inte är något botemedel. Egentligen kan man inte bota feber eftersom det inte är en sjukdom, utan en reaktion på att något annat är fel i kroppen. Trots att medicinerna får en att må bättre, är det viktigt att komma ihåg att man faktiskt är sjuk.

- Det är okej att ta febernedsättande för att orka läsa en bok men man kan inte börja storstäda eller gå ut och springa.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln