Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Sveriges OS-hopp lever efter rysare – nu fruktar man slappa spanjorer

Från 2016
Uppdaterad 03.05.2016 16:29.
Johan Jakobsson, Sverige-Ryssland, EM 2016.
Bildtext Johan Jakobsson satte in utjämningen med sju sekunder kvar.
Bild: EPA / All Over Press

När allting redan såg ut att vara förlorat steg Sveriges handbollsherrar upp igen. Chanserna finns fortfarande till EM-avancemang och OS-plats – men de är små.

Sverige var redan uträknat i matchen mot Ryssland i handbolls-EM i Polen på fredagskvällen, men en misslyckad rysk passning öppnade för en kvittering.

Med bara sju sekunder kvar satte Johan Jakobsson 28-28 – och Sverige räddade en poäng. Därmed räddades också chansen om EM-semifinal – och OS-kval.

– Jag hoppades bara att det var tillräckligt många sekunder kvar när jag fick bollen. Det var det enda jag hann tänka. Känslan är att vi kanske har räddat fortsatt spel här och en OS-plats, sade Jakobsson till TV3 efteråt.

För att Sverige ska avancera måste man nu sannolikt vinna sina återstående matcher i mellanrundan mot Danmark och Ungern, samtidigt som Ryssland inte besegrar både Tyskland och Spanien. Läs mer om förutsättningarna här.

– Vi lever fortfarande. Vi ska göra allt som står i vår makt – vi har fortfarande allt i egna händer. Slår vi både Danmark och Ungern är vi absolut med, säger Jonas Källman till Expressen.

"Worst case scenario"

Målskillnaden kan mycket väl komma att avgöra OS-kvalplatsens öde mellan Sverige och Ryssland. Allt kan avgöras när Ryssland möter Spanien – som redan kan ha säkrat gruppsegern – i den sista matchen i mellanrundan.

– Det är inte bra! Då vilar de spelare till semifinalen. Det är worst case scenario, säger Sveriges förbundskapten Ola Lindgren till Aftonbladet. Matcherna borde gå samtidigt om det ska vara någon slags fair.

Se läget i grupp 2 (som för tillfället toppas av Danmark) här. Grupp 1 (med Norge på fjärde plats) hittas här.

Diskussion om artikeln