Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Bottenlågt stöd för Socialdemokraterna i Sverige

Från 2016
Uppdaterad 24.01.2016 08:38.
Sveriges statsminister Stefan Löfven tittar över axeln på Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra.
Bildtext Sveriges statsminister Stefan Löfven tittar över axeln på Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra.
Bild: EPA/MAJA SUSLIN

Den nya opinionsundersökningen från Sifo visar att stödet för Socialdemokraterna ligger på 23,2 procent. Så låga har partiets siffror inte varit sedan Sifo-mätningarnas start år 1967.

Sedan december har Socialdemokraterna backat med 2,8 procentenheter.

– Nu pratar vi inte ens om Juholtsiffror längre, det kan vi glömma. Men trenden är inte ny, S har haft strukturella problem länge, säger Toivo Sjörén, chef för Sifos opinionsundersökningar, till Svenska Dagbladet.

Moderaterna har gått upp med 3,5 procentenheter sedan decembermätningarna och tar nu plats som Sveriges största parti med ett stöd på 25,6 procent.

SD backar en aning

De rödgröna, bestående av Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet har ett sammanlagt stöd på 37,2 procent medan Alliansen som består av Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna (tidigare Folkpartiet) och Kristdemokraterna har ett stöd på 42,8 procent. Skillnaden mellan blocken är alltså 5,5 procentenheter.

Sverigedemokraterna backar en aning och har tappat 0,8 procentenheter sedan den senaste mätningen. Stödet för partiet ligger nu på 18,2 procent.

Diskussion om artikeln