Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Thuy Le Luu lärde sig svenska från en potatissäck

Från 2016
Uppdaterad 24.01.2016 14:06.
Thuy Le Luu
Bildtext Thuy Le Luu drömde om Hollywood när hon bodde i ett flyktingläger i Hongkong. Hon kom som kvotflykting till Närpes via Torneå och här är hon lycklig.
Bild: Yle/Elina Kaakinen

För 20 år sedan kom vietnamesiska Thuy Le Luu med sin man som kvotflykting till Närpes. Värmen fann hon i ett växthus och svenskan lärde hon sig av etiketten på en säck med potatis.

Thuy Le Luu säger att allt hon behöver för ett lyckligt liv finns i Närpes. Här finns familj, arbete och vänner. Hon uppskattar lugnet och den trygga vardagen i Närpes.

Vinterkylan är inga problem för henne.

- Jag kom först till Torneå och där var det riktigt kallt.

Via Torneå till Närpes

Thuy Le Luu och hennes man kom först till Torneå men bara ett år senare flyttade de till Närpes. Valet var enkelt eftersom de hade en del bekanta i Närpes.

- De berättade att det fanns växthus i Närpes där det var 20 grader varmt.

Hennes man fick arbete i ett växthus och det är just i växthusen som en stor del av invandrarna får arbete när de kommer till Närpes.

Växthus
Bild: Yle/Elina Kaakinen

Svenska på potatissäck

När Thuy kom till Närpes kunde hon ingen svenska och Närpesdialekten vållade stora bekymmer.

- När jag hörde hur folk pratade tänkte jag vart har jag egentligen kommit. Jag visste att Närpes var en svenskspråkig stad men det här språket överensstämde inte med det jag visste om svenska.

Men varken språk eller byråkrati blev något hinder för Thuy. Efter att hon gått en språkkurs fick hon arbete på en grill.

- Min uppgift var att diska och skala potatis. Eftersom jag kunde en del finska läste jag först på finska på etiketterna och sedan den svenska översättningen. På det sättet lärde jag mig svenska.

Närpes centrum
Bild: Yle/Elina Kaakinen

Från grill till äldreboende

När hon hade lärt sig svenska och Närpesdialekten började hon studera till närvårdare. Efter det fick jobb på ett serviceboende för äldre.

Hon uppskattar att få arbeta med äldre.

- Äldre har byggt det här samhället, säger hon.

Thuy anser att man inte uppskattar de äldre tillräckligt i Finland och det sörjer hon. Thuy är ändå stolt över den vård äldre får på boenden.

- Skötarna är utbildade och yrkeskunniga.

Thuy Le Luu
Bild: Yle/Elina Kaakinen

Nu är Thuy utbildningsledig och studerar till sjukskötare. Hon siktar på att bli utexaminerad i slutet av 2017. Hon vill fortsätta att jobba med äldre men hon vill också arbeta med invandrare.

Glögg är en viktig tradition

Thuy är född i staden La Hong som ligger nära Hanoi. Hon träffade sin man i ett flyktingläger i Hongkong.

I dag har paret en 22 år gammal dotter som arbetar som restonom i Amsterdam och en 19 år gammal son som går i Närpes gymnasium. Familjen bor i ett egnamhemshus i centrum av Närpes.

För Thuy är Finland hennes hemland. Familjen håller ändå liv i en del vietnamesiska traditioner. Bland annat firar de det kinesiska nyåret.

En hel del finländska traditioner har smugit sig in i familjens liv. De firar jul, påsk och midsommar.

- Jag minns den första julen i Torneå väldigt bra. Det var kallt och jag fick en kopp glögg. Den doften, smaken och värmen var en oförglömlig upplevelse.

I dag dricker familjen glögg varje jul.

Socialarbetaren som stöd

En person som Thuy snabbt kom i kontakt med i Närpes var Lilian Ivars. Än idag har Thuy en nära relation med Ivars.

Ivars var den första att arbeta med integrering av invandrare i Närpes. I dag jobbar hon som invandrarkordinator för Närpes, Kristinestad, Kaskö, Korsnäs och Malax.

Lilian Ivars och Thuy Le Luu omfamnar varandra
Bildtext Lilian Ivars och Thuy Le Luu
Bild: Yle/Elina Kaakinen

Thuy minns hur Ivars kom cyklandes mitt i smällkalla vintern för att träffa de nyinflyttade.

- Jag kan inte beskriva vilket enormt arbete Lilian har gjort för oss invandrare och hur stor inverkan det haft på att kunna göra sig hemmastadd.

Liten kommun, små problem

När det kommer till att integrera invandrare anses Närpes vara något av en förebild. Mer än tio procent av stadens invånare är invandrare och det pratas mer än 30 olika språk i Närpes.

Thuy och Ivars säger att integreringen fungerat bra eftersom det finns jobb att erbjuda i Närpes. Men invånarnas inställning är också en viktig del i att få invandrarna att känna sig välkomna.

- Jag har inte stött på rasism eller någon negativ inställning i Närpes, säger Thuy.

Thuy Le Luu
Bild: Yle/Elina Kaakinen

Att det är en liten ort spelar också in. Thuy säger att det alltid funnits en person i stadshuset att vända sig till när problemen hopat sig eller när man bara velat dela sin glädje med någon.

Drömde om Hollywood

Precis som vilken annan Närpesbo som helst lever Thuy mitt i vardagen. Att studera på sidan av jobbet kräver en hel del tid och energi.

- Det märks bland annat i det att jag inte hunnit hålla kontakt som vanligt med andra vietnameser som bor i Närpes. Tack och lov finns det Facebook och telefoner.

När Thuy var en ung kvinna som bodde i ett flyktingläger drömde hon om ett bättre liv och i tankarna fanns ofta glitter och glamour. Då visste hon inget om Finland.

- Jag drömde om Hollywood.

Fast hon inte funnit någon glamour i Närpes säger Thuy att hon är en lycklig kvinna. Det räcker att hon har en trygg vardag och ett alldeles vanligt liv.

Text och foto:
Elina Kaakinen
Yle Pohjanmaa

Diskussion om artikeln