Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Studerande motsätter sig hyreshöjningar i Vasa

Från 2016
Uppdaterad 03.05.2016 14:50.
Studerande på väg in genom huvudingången till Vasa yrkeshögskola.
Bildtext Arkivbild.
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

Vasa stad vill ta bort rabatten på de tomter som studiebostadsstiftelser arrenderar i Vasa. Det innebär högre bostadshyror vilket studerande inte går med på.

Studentkårerna vid Vasa yrkeshögskola, Vasa universitet och Yrkeshögskolan Novia har gått samman i den här frågan och vädjar nu till Vasa stadsstyrelse att inte ta bort arrenderabatten.

Ett ställningstagande har skrivits och undertecknats av de tre studentkårernas ordföranden, Anni Koivisto, Vasa Yrkeshögskola, Matilda Vähäkangas, Vasa universitet och Clara Hindersson, Yrkeshögskolan Novia.

I ställningstagandet säger de att de är oroliga att höjningen av arrendet och därmed höjningen av hyrornarna gör att färre väljer att studera i Vasa. Rabatten innebär cirka 12 euro lägre bostadshyra per månad.

- Vi får hela tiden höra från staden att man önskar fler studerande och att de också ska stanna i staden efter studierna. Att ta bort rabatten går emot stadens budskap, skriver de i ställningstagandet.

"Uppdatera inte på vår bekostnad"

Studentkårsrepresentanterna anser att den låga hyresnivån som finns i Vasa är en stark drag- och konkurrenskraft för att locka ungdomar till studier i Vasa. De förstår att arrendeavtalen måste uppdateras men de förstår inte varför det måste uppdateras på studerandes bekostnad.

Stiftelsen Vasa studiebostäder (VOAS) motsätter sig också arrendehöjningen. Staden stöder inte studiebostäder på något annat sätt än genom arrenderabatten. Det kunde man gott fortsätta med, påpekar man från VOAS i ett pressmeddelande.

VOAS har för avsikt att bygga nya studiebostäder för 40 miljoner euro på Brändö så snabbt som möjligt. De hoppas att Vasa fortsätter profilera sig som en studievänlig stad.

Tjänstemän på Vasa stad motiverar höjningen med att rabatten hänger kvar sedan 1970-talet och att det då hette att minst hälften av studiebostäderna måste upplåtas som sommarhotell om staden kräver det.

Det är flera år sedan staden haft behov av att hålla studiebostäderna som sommarhotell. Varken Uleåborg, Jyväskylä eller Kuopio har rabatterade arrendeavtal med studiebostadsstiftelser.

Stadsstyrelsen fattar beslut i frågan på måndag. Vasa stad har 27 arrendeavtal med studiebostadsstiftelser. Staden har 25 avtal med VOAS och två med Svenska lärarhögskolans bostadsstiftelse.

Diskussion om artikeln