Museianställda inför rätta för att ha limmat fast Tutankhamons skägg med epoxilim

Åtta anställda - bland annat en tidigare chef - vid Egyptiska museet i Kairo kommer att ställas inför rätta för den "chockerande" metoden att försöka limma tillbaka skägget på den 3 000 år gamla Tutankhamon.
De anställda åtalas för nonchalans och för att inte ha använt sig av professionella metoder.
För ett år sedan blev det stor uppståndelse när det uppdagades att museianställda hade reparerat Tutankhamons ovärderliga guldmask med superlim på grund av att skägget hade lossnat.
Fadäsen blev känd när det började cirkulera bilder på internet där man kunde se fläckar vid skäggroten.
Personalen valde epoxilim
Guldmaskens skägg - som väger två kilo - hade lossnat när de anställda skulle byta belysning i maskens utställningsmonter i augusti år 2014. I ett förhastat försök att reparera den beslöt de anställda att skägget skulle limmas fast med hårdplasten epoxi. Epoxi är ett slags superlim som stelnar mycket snabbt och som dessutom är väldigt svårt att avlägsna. Efter fyra försök hade de - med hjälp av ansenliga mängder lim - fått skägget att fastna.
Enligt åklagarna har personalen inte alls förstått att restaurering kräver professionella metoder. De använde sig av vassa metallverktyg då de försökte skrapa bort det lim som hade runnit över. Guldmasken fick bestående skråmor.
Guldmasken är nu restaurerad
Guldmasken restaurerades i fjol i Tyskland. Den tyske konservatorn Christian Eckmann fick tillsammans med en tysk-egyptisk expertgrupp i uppgift att försöka restaurera guldmasken.
Tutankhamons världsberömda guldmask är nu tillbaka på Egyptiska museet i Kairo efter den komplicerade restaureringsoperationen.
Det som var mest utmanande var att få loss skägget igen. Vi gjorde det på mekanisk väg, med träverktyg.
― ― Konservatorn Christian Eckmann
Egyptens antikvitetsminister Mamdoudh el-Damaty säger att man genomgående lät sig inspireras av 3 000 år gamla arbetsmetoder.
- Vi kunde konstatera att det naturmaterial som de forntida egyptierna använde fortfarande fungerar bäst, nämligen bivax. Skägget fästes med stor framgång, säger Mamdouh el-Damaty till nyhetsbyrån AP.
Begravningsmasken väger elva kilo
Tutankhamon levde på 1350-talet före Kristus. Han blev farao vid elva års ålder och var bara 19 år gammal när han dog.
Hans gravkammare upptäcktes år 1922 i Konungarnas dal i Egypten av den brittiske arkeologen Howard Carter.
Det fanns hundratals intressanta objekt i gravkammaren men det objekt som väckte mest uppståndelse var Tutankhamons begravningsmask. Masken väger elva kilo och är gjord i guld och ädelstenar. Den är Egyptiska museets mest kända utställningsobjekt.