Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tyskland: Gaspistol och pepparsprej mot rädsla

Från 2016
En person sprutar pepparspray.
Bildtext Arkivbild. Person som sprutar pepparsprej.
Bild: Thomas M. Doane/U.S. Navy

Allt fler tyskar skaffar sig ett vapen. Sedan sommaren har myndigheterna fått in betydligt fler ansökningar om så kallade småvapenlicenser. Myndigheterna talar om en diffus rädsla bland delar av befolkningen.

Efter nyårsnattens händelser i Köln har många tyskar skaffat sig pepparsprej mot eventuella angripare. På sina håll har sprejet till och med tagit slut i leverantörernas lager.

De sexuella trakasserierna och rånen i Köln må ha lett till en försäljningstopp, men samtidigt har försäljningen av pepparsprej och andra vapen för självförsvar stadigt ökat allt sedan sommaren.

I Tyskland kan man köpa pepparsprej utan vapenlicens om sprejen är märkt att användas mot djur. Jurister avråder därför från att använda sprejet mot människor.

I domstol kan en person, som har pepparsprejat en annan, dömas för grov misshandel om rätten tolkar att personen i fråga inte har handlat i nödvärn.

Där främst kvinnor skaffar sig licensfri pepparsprej vill många män utrusta sig med gas- och startpistoler.

Ansökningarna om en så kallad småvapenlicens har ökat betydligt i antal och på sina håll har polisen beviljat mångdubbelt fler licenser jämfört med tidigare år.

I Köln fick polisen under de första januariveckorna in omkring tio ansökningar per dag. Under hela fjolåret fick man in omkring 1 500 ansökningar.

Polisen varnar för faror

Från vapenhandlarnas förbund bekräftar man för tidningen Süddeutsche Zeitung att det finns en växande efterfrågan på vapen som faller under småvapenlicensen. Hittills finns ändå ingen landsomfattande statistik att tillgå.

Vad det växande intresset för vapen beror på är de tyska myndigheterna försiktiga att direkt ta ställning till. Det talas i stället om större osäkerhet och en diffus rädsla i delar av det tyska samhället.

Att rädslan eventuellt skulle hänga ihop med de många nyanlända flyktingarna i landet vill man likaså ogärna uttala sig om.

Polisen ser i alla fall med oro på utvecklingen och man varnar för farorna med att skaffa till exempel en gaspistol.

Från det tyska polisfacket säger man att vapnen kan ge en känsla av falsk trygghet. Att vifta med en pistol, som ser äkta ut kan dessutom leda till misstag med förskräckliga följder, heter det från polisen.

Diskussion om artikeln