Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

FFC med i samhällsfördrag

Från 2016
Uppdaterad 25.01.2016 19:02.
Lauri Lyly
Bildtext FFC:s Lauri Lyly vill börja förhandla.
Bild: Str / Lehtikuva

Fackcentralen är med i förhandlingarna om det så kallade samhällsfördraget. Det beslöt FFC:s styrelse i förmiddags. Det här är ett femte försök att få i gång förhandlingarna.

Transportfacket AKT är fortfarande inte med.

- Vi diskuterade några timmar och konstaterade att vi är redo att starta arbetsmarknadsförhandlingarna och vi söker en lösning som ersätter tvångslagarna, sade FFC:s ordförande Lauri Lyly.

Enligt Lyly har läget inte förbättrats sedan december men det är viktigt att igen få igång förhandlingarna.

FFC:s mål är att också hindra planerade försämringar i arbetsavtalslagen som hotar drabba personer med tidsbundna kontrakt. Också trepartsförhandlingarna om lokala avtal måste leda till ett tillfredsställande resultat.

Regeringen har lovat att dra tillbaka tvångslagarna om de centrala arbetsmarknadsorganisationerna kommer överens om ett fördrag som förbättrar konkurrenskraften med åtminstone fem procent.

Förhandlingar mellan parterna blev aktuella igen efter Finlands näringsliv EK överraskande förra veckan meddelade att man är redo att på nytt börja förhandla.

Förhandlingarna startar på torsdag klockan 15 i EK:s utrymmen på Södra Kajen i Helsingfors.

I helgen samlades 400 av FFC:s förtroendemän i Tammerfors för att ta ställning till förhandlingsläget och protestera mot tvångslagarna.

Diskussion om artikeln