Doftljus - en uppfinning från Versailles
I de flesta inredningsreportagen i dag har doftljusen en central roll. I en pampig nyrenässansvåning i Köpenhamn har ägaren placerat fyra olika doftljus i glas på kakelugnskanten. I ett franskt badrum som inretts som en boudoir med sammet och spets finns dramatiska svarta doftljus med jasmindoft och neroli vid fönsterbrädet.
Doftljusens förtrollning
När jag besöker en inredningsaffär i Kronohagen i Helsingfors får jag veta att finländarna inte hittat de exklusiva doftljusen, de som är gjorda av eteriska oljor som på Ludvig XVI:s tid. Vi är vana vid att det praktiska kommer först. Några droppar tjära i bastuvattnet eller ett besök i eukalyptusbastun får räcka, tänker de som inte ännu hittat doftljusens förfinade värld.
Doftljusen är inte enbart ett trendigt fenomen, som hotellen och klädaffärerna tänt för att få besökaren att hitta tillbaka. Man kan se doftljuset som en liten lyxig tripp för sinnet, ett substitut för en gräddig bakelse eller en enklare variant av rökelse för meditation. Doftljusen är hemmets parfym, en humörhöjare eller en renande ritual. Tänd på rosendoftande ljus för att få en lugnare atmosfär efter ett gräl. Lavendeldoften i sovrummet hjälper en att varva ner inför natten. Apelsindoft i köket inför frukosten får en att bli energisk.
Marie Antoinettes doftljus
Dofthistorikern och parfymkännaren Elisabeth de Feydeau har studerat dofterna från Marie Antoinettes tid på slottet i Versailles kring 1600- och 1700-talet. Hon är en av de få som har fått besöka Marie Antoinettes privata våning i Petit Trianon i Versailles. Inspirerad av Marie Antoinettes parfymer och slottsträdgården har hon låtit tillverka doftljus i parfymstaden Grasse, i södra Frankrike, där parfymer tillverkats sedan 1700-talet.
Den traditionella metoden användes redan av ljusmakarna i Versailles. 2010 förlänades Elisabeth de Feydeau riddargraden av den franska orden Arts et des Lettres av den franska kulturministern, så högt uppskattas de fina dofterna i Frankrike. Dofterna har en karaktär av den yppiga barocken, med doftnoter av citron och bergamott.
Vid hovet i Versailles var det viktigt att ha en annan doft varje dag. Krysantemer och rosor var viktiga ingredienser i de mystiska och hemlighetsfulla parfymerna. Perukerna pudrades och de stora salarna doftade fräscht eller förföriskt beroende på vilken dag det var...
Franska fikon och linne
Nicole Houques skapar doftljus som ger en fläkt från hennes barndom. Lavendeldoftande linne, mustiga fikon och antika rosor. Ljusen tillverkas i Aix en Provence.
De finaste ljusen tillverkas enbart av eteriska oljor, vax och stearin. Veken skall hållas kort, ca.6 mm så att ljusets levnadstid blir långt. Jag är själv förtjust i att använda doftljus i mitt sovrum. Bränn doftljuset i två timmar och blås ut det. Rosendoften håller i sig hela kvällen. Hela rummet får en ny känsla av doften. Minnen från farmor dyker upp. Sommarpromenaden vid stranden och doften av de vilda rosorna.
Den nya trenden är de intellektuella dofterna i Brooklyn-anda. Dofterna är kliniska och lite torra i sina apoteksliknande behållare. En annan trend är de friska, gröna skogs- och trädofterna i ruffa terrakottakrukor. Jag är själv mest fascinerad av dofter som hämtar sin inspiration från det förflutna. Ett nytt tillskott är doftljus som imiterar äkta parisiska tvålar från 1800-talet. Doftljus är doftande kulturhistoria.