Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Orpo: Utvecklingen vid Finlands östgräns bekymrande

Från 2016
Uppdaterad 25.01.2016 13:55.
Inrikesminister Petteri Orpo (Saml).
Bildtext Flyktingar lotsades iland av grekiska fiskare på Lesbos i november.
Bild: Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Det är en grupp allvarliga inrikesministrar som idag samlas i Amsterdam för att diskutera flyktingfrågan. Finland representeras av inrikesminister Petteri Orpo (Saml).

- Det här är lugnet före stormen, vi ser att flyktingströmmarna inte har avtagit, utan snarare har läget förvärrats, konstaterade Orpo på väg in på mötet.

Det är bekanta frågor som ministrarna får ta ställning till, gränskontroller, Dublinfördraget och framtiden för Schengensamarbetet.

- Tiden är knapp, vi bör hitta en lösning under vintern eller senast på vårvintern annars finns det en risk för att Schengen faller samman, vilket vore ödesdigert.

Samarbetet med Turkiet ett misslyckande

Också EU:s samarbete med Turkiet är ett av diskussionsämnena på mötet.

- Samarbetet med Turkiet har hittills varit ett misslyckande, antalet flyktingarna som tar sig från Turkiet till Grekland har inte minskat. Jag hoppas får svar på frågan om varför samarbetet inte ger resultat.

Var är problemet?

- Nog handlar det främst om att implementeringen av de beslut man enats om, som finländare har jag ibland svårt att förstå att kan vara så besvärligt att gå från ord till handling, säger Orpo.

Om flyktingströmmarna via Grekland ökar på våren igen så har det också direkta följder för Finland.

- Det skulle sannolikt innebära en ny våg med asylsökande även till Finland.

EU planerar att stänga gränsen till Grekland

EU:s inrikesministrar kommer på sitt möte även att diskutera vad man ytterligare kunde göra för att minska flyktingstömmarna.

En möjlighet kunde vara att stänga gränsen mellan Grekland och Makedonien så att flyktingarna inte kan ta sig över gränsen till Makedonien.

- Det vore olyckligt om man är tvungen att ta till sådana här åtgärder, men något bör göras för få ordning på situationen och det skulle sätta press på Grekland att verkligen börja registrera de som anländer.

Orpo: Utvecklingen vid östgränsen bekymrande

Inrikesminister Orpo ser med stor oro på utvecklingen vid östgränsen. Han vill ändå inte spekulera i varför gränsen läcker.

- Vi kan ännu inte säga varför de nu kommer fler asylsökande över gränsen från Ryssland. Vi för en dialog med de ryska myndigheterna och jag kommer att träffa den ryska ministern de närmaste dagarna.

Rysslandsexperten Hanna Smith sade till Svenska Yle att Ryssland med jämna mellanrum testar sina grannar, vilket kan vara en orsak till att asylsökande nu fritt kan ta sig in i det ryska gränsområdet mot Finland.

Utrikesminister Timo Soini (Sannf) sade under helgen att man inte kan utesluta att gränsövergången i norra Finland stängs.

- Jag vill inte spekulera in vad det beror på, utan nu utgår vi från att vi hittar en lösning med Ryssland, konstaterade Orpo.