Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Parkeringen vid Borgå sjukhus får ett ansiktslyft

Från 2016
Parkering
Bildtext Fler bilar ska få rum på parkeringsplatsen efter sommaren.
Bild: Yle/Jeanette Winberg

I sommar ska parkeringsplatsen vid sjukhusets huvudingång byggas om. Trafikplaneringen från 60-talet ska uppgraderas och ge ett femtontal nya parkeringsrutor.

Planerna på att bygga om parkeringsplatsen vid Borgå sjukhus huvudingång har funnits redan i flera år. Pengar har det ändå varit svårare att få lös.

– Ett sjukhus är ändå alltid ett sjukhus. I första hand ska vi sköta om människor, inte om bilar, säger fastighetschef Ingemar Borgman.

Kom ihåg parkeringsskivan skylt
Bildtext Sedan 1,5 år tillbaka har man kunnat parkera med skiva i endast två timmar.
Bild: Yle/Jeanette Winberg

Borgman menar att det ligger mycket byråkrati bakom att få pengar för större projekt från Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt (HNS).

Senast i början av sommaren ska arbetet sätta igång. Under sommaren har sjukhuset färre besökare, men arbetet ska ändå göras i etapper så att en del bilar kan parkera nära ingången.

Likadant sedan 60-talet

Trafikplaneringen har redan länge varit föråldrad, den har sett likadan ut sedan 1960-talet. Trots att det finns flera parkeringsplatser hittar inte alltid ens ortsbefolkningen till dem. Ibland har bilar lämnats farligt längs vägarna så att både ambulansen och bussen fått svårt att komma fram.

– Då vi bygger om parkeringsplatsen närmast huvudingången får den femton platser till. Dessutom passar vi på att byta ut alla trafikmärken och gatulampor. Det ska också komma en informationstavla så att det blir lättare att hitta de olika parkeringsplatserna, säger Borgman.

Man har redan asfalterat en av parkeringsplatserna längre bort från ingången.

Borgå trädgårdsförening har ett tiotal olika rosenbuskar på området. Rosorna borde inte påverkas av parkeringsändringen.

Diskussion om artikeln