Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Nordkalk vann tvist om gruvtäkt på Gotland

Från 2016
Uppdaterad 25.01.2016 15:19.
Kalkindustrin på Gotland.
Bild: Yle/Ingemo Lindroos

Nordkalk får fortsätta bryta kalk på Gotland i den nuvande gruvtäkten i Klinthagen på norra Gotland.

Nordkalks verkställande direktör Jarkko Kaplin berättar att den svenska Mark- och miljödomstolen redan tidigare hade gett grönt ljus för Nordkalk att utvidga sitt täktområde i Klinthagen, men beslutet överklagades av bland andra svenska Naturvårdsverket.

Nu har Mark- och miljööverdomstolen kommit fram till samma slutsats som Mark- och miljödomstolen och det är alltså fritt fram för Nordkalk att fortsätta verksamheten i Klinthagen. Utvidgningen är 34 hektar stor.

Kaplin säger att det inte har en direkt inverkan på verksamheten i Pargas.

- Det här ger ändå självklart en ökad säkerhet för hela bolaget att kunna fortsätta sin verksamhet, säger Kaplin.

Utvidgningen av täktområdet i Klinthagen ger enligt Kaplin bolaget ytterligare fem till tio år tid att försöka få rätten att bryta kalksten också i Bungeområdet.

Armbrytningen kring Bunge pågår fortfarande

Nordkalk har också en annan rättsprocess igång gällande täktområden på Gotland.

Tidigare i år fattade den svenska regeringen beslutet att inkorporera Bungeområdet i Natura 2000-nätverket, vilket medförde att Nordkalk inte fick börja bryta kalk på området som man hade önskat.

Nordkalk har ansökt om rättslig prövning av det här beslutet hos Högsta förvaltningsdomstolen i Sverige. Dessutom har Nordkalk ansökt om att Mark- och miljööverdomstolen vilandeförklarar tillståndsprocessen tills beslutet från Högsta förvaltningsdomstolen står klart.

Ett beslut rörande vilandeförklaringen väntas i slutet av januari och en föredragning av målet i Högsta förvaltningsdomstolen beräknas ske i början av hösten 2016.

Diskussion om artikeln