Nordkalk vann tvist om gruvtäkt på Gotland
Nordkalk får fortsätta bryta kalk på Gotland i den nuvande gruvtäkten i Klinthagen på norra Gotland.
Nordkalks verkställande direktör Jarkko Kaplin berättar att den svenska Mark- och miljödomstolen redan tidigare hade gett grönt ljus för Nordkalk att utvidga sitt täktområde i Klinthagen, men beslutet överklagades av bland andra svenska Naturvårdsverket.
Nu har Mark- och miljööverdomstolen kommit fram till samma slutsats som Mark- och miljödomstolen och det är alltså fritt fram för Nordkalk att fortsätta verksamheten i Klinthagen. Utvidgningen är 34 hektar stor.
Kaplin säger att det inte har en direkt inverkan på verksamheten i Pargas.
- Det här ger ändå självklart en ökad säkerhet för hela bolaget att kunna fortsätta sin verksamhet, säger Kaplin.
Utvidgningen av täktområdet i Klinthagen ger enligt Kaplin bolaget ytterligare fem till tio år tid att försöka få rätten att bryta kalksten också i Bungeområdet.
Armbrytningen kring Bunge pågår fortfarande
Nordkalk har också en annan rättsprocess igång gällande täktområden på Gotland.
Tidigare i år fattade den svenska regeringen beslutet att inkorporera Bungeområdet i Natura 2000-nätverket, vilket medförde att Nordkalk inte fick börja bryta kalk på området som man hade önskat.
Nordkalk har ansökt om rättslig prövning av det här beslutet hos Högsta förvaltningsdomstolen i Sverige. Dessutom har Nordkalk ansökt om att Mark- och miljööverdomstolen vilandeförklarar tillståndsprocessen tills beslutet från Högsta förvaltningsdomstolen står klart.
Ett beslut rörande vilandeförklaringen väntas i slutet av januari och en föredragning av målet i Högsta förvaltningsdomstolen beräknas ske i början av hösten 2016.