Hoppa till huvudinnehåll

Recept

Michael Björklunds hollandaisesås

Från 2016
Uppdaterad 26.01.2016 12:26.
Michael Björklunds hollandaisesås
Bildtext Hollandaisesås à la Michael Björklund
Bild: Yle/Parad Media

Hollandaisesås är en av det franska kökets fem grundsåser. Den är rätt arbetsdryg, men följer du Michaels recept får du en slät och fin sås att t ex förgylla primörer eller skaldjur med.

Michael Björklunds hollandaisesås

Mängd: 4 personer

Tillagningstid: 20 min, varav förberedelser 10 min

Ingredienser

  • 3 st äggula
  • 2 st citronklyfta
  • 2 matsked (msk) vatten
  • 300 gram (g) smör
  • salt
  • peppar

Instruktioner

Efter Nio: Michaels hollandaisesås - Spela upp på Arenan

1. Smält smöret i en kastrull.

2. Lägg tre äggulor i en annan kastrull och tillsätt vattnet och vispa/rör om kraftigt på rätt låg värme, och se till att äggulorna inte koagulerar.

3. När man fått i lite luft i äggulorna efter någon minut börjar smeten få lite annan konsistens och bubblorna blir minde. Då lyfter man kastrullen av plattan.

4. Pressa i lite citronsaft.

5. Häll försiktigt i det smälta smöret i en tunn stråle, lite i taget under kraftig omrörning.

6. Fortsätt vispa kraftigt och när såsen fått en tjockare och krämigare konsistens är den klar.

7. Salta och peppra.

Servera hollandaisesåsen till fisk, skaldjur eller grönsaker. Servera gärna såsen genast. Den kan också serveras t o m upp till ett par timmar senare bara den hålls ljummen under tiden.