Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Lovande idrottare som ung - vad hände sen?

Från 2016
Uppdaterad 27.01.2016 17:03.
Boll och springande ben
Bild: Yle/ Bubi Asplund

Född 1995 och landslagsaktuell som 15-16 åring. Hur många av dessa unga löften eller talanger finns med bland de mest framgångsrika idrottarna i dag? Inte så många.

Om man tar de som är födda 1995 och granskar vem som fanns med i ungdomslandslagsverksamheten i fotboll säsongen 2010-2011 så hittar man en handfull namn bland dem som finns med nu. På damsidan återfinns spelare som Katarina Naumanen, Tiia Peltonen, Sanni Franssi och Natalia Kuikka. De var med i landslagsverksamheten som 16-åringar och deltog alla i U20 VM i Kanada 2014. Naumanen och Kuikka återfinns också i damlandslaget.

En handfull spelare har antingen tagit paus i fotbollen eller lagt av, eftersom de inte finns knutna till något speciellt lag. Det stora flertalet har ändå fortsatt och spelar i damligan.

Bland 1995-födda pojkarna spelar två i U21-landslaget. De är HIFK-målvakten Saku Eriksson och mannen som stod för skorpionmålet, Simon Skrabb. Fyra spelare ur U16 landslagstruppen 2010-2011 saknar klubb för tillfället. Det stora flertalet har en klubbadress och då varierar nivån mellan divison 3 och fotbollsligan.

Hockeyn då?

På flicksidan får vi ty oss till uppgifter om U18-landslaget 2013 och de 1995-födda där. Anna Kilponen, Suvi Ollikainen, Vilma Tanskanen och Jenna Suokko har alla varit aktuella i damlandslaget under den pågående säsongen. Alla fyra har valt att kombinera hockey och studier i USA eller Kanada. Av de tio 1995-födda spelarna saknar endast en en klubbadress för den här säsongen, resten spelar i damernas FM-serie.

På pojksidan dyker ett bekant namn från U16-landslaget 2010-2011 upp i herrlandslaget. TPS-fostrade forwarden från Pikis Artturi Lehkonen, har funnits med i landslagstruppen hela vägen. Nu senast i A-landslaget i EHT-turneringen i Ryssland i december. Lehkonen spelar nu sin andra säsong i svenska Frölunda.

HIFK-målvakten Ville Husso och JYP-forwarden Juuso Ikonen var bägge med i U20-landslaget 2015.

Överlag kan konstateras att många av de 1995-födda killarna väntar på genombrottet. Några spelare har tagit plats i hockeyligan, men de flesta spelar just nu i ligalagens A-juniorer. Flera namn återfinns också bland lagen i Mestis och Finlandsserien.

Annorlunda i individuella grenar?

Svar, nej. Om man tittar på de längdskidåkare som haft framgång i Silvertrissefinalen 2011 hittar vi här också en handfull namn som återfinns på goda placeringar nationellt i dag. Anna-Kaisa Saari, som representerar Ylivieskan Kuula, är enda 1995-födda kvinnan som ryms med bland de 20 bästa finländska skidåkarna i FIS-rankingen, Emilia Myllykoski, Noormarkun Nopsa, är 24:e i sprintstatistiken.

Bland herrarna hittar vi Vantaan Hiihtoseuras Waltteri Vinkanharju bland de 20 bästa finländarna i FIS-rankingen på distans och bland sprintherrarna Lauri Vuorinen och Joni Mäki som har tagit världcuppoäng i vinter. Alla tre fanns också med bland de sex bästa i Silvertrissefinalen 2011, pojkar U16.

Summa summarum

Det här är ingen vetenskaplig undersökning och landslagslistorna brukar leva en aning från en turnering till annan. Men det här ger kanske en fingervisning om att vägen till toppen sällan är spikrak och att få 16-åriga lovande juniorer de facto lyckas på seniornivå som 20-åringar. Det kanske inträffar senare, eller så inte alls.

När det gäller bollsporterna finns det en viss skillnad mellan könen då det på herrsidan är svårare att ta plats i A-landslaget som 20-åring än på damsidan.

Glädjande nog kan man slutligen konstatera att idrotten finns fortfarande med i bilden för det stora flertalet, men man kanske idrottar på en lägre nivå.

Programmet är inte längre tillgängligt

Diskussion om artikeln