Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

WHO: För många barn är överviktiga

Från 2016
Uppdaterad 26.01.2016 09:35.
Bebis fötter
Bild: Nadine Mabinda

Antalet barn med fetma eller övervikt har nått en ohållbar nivå uppger Värdshälsoorganisationen WHO och slår nu larm. I Afrika har antalet överviktiga eller feta barn under fem års ålder fördubblats sedan 1990.

Det är dags för regeringar och internationella hälsoorganisationer att ta tag i problemet, konstaterar WHO-kommissionen som på måndagen kom med sin rapport kring barns fetma och övervikt i världen. Rapporten är ett resultat av två års forskning i över hundra länder.

Antalet feta eller överviktiga barn under fem år gamla har ökat från 31 miljoner till 41 miljoner mellan 1990 och 2014.

- Det centrala budskapet? Det här är inte barnens fel, säger kommissionens medordförande Peter Gluckman som säger att vi har ett ansvar att se till att världens barn inte blir feta.

Rapporten visar att de största orsakerna till problemet är otillräcklig tillgång till hälsosam mat, mindre fysisk aktivitet i skolorna och en obefintlig reglering av marknadsföringen av ohälsosam mat.

Om den negativa utvecklingen inte vänds kan det i värsta fall leda till att livslängden slutar öka.

Självklarheterna lyser med sin frånvaro

Många av de förslag som kommissionen kommer med, som ökad upplysning om hälsosamma levnadsvanor och strängare beskattning av sockrade drycker, kan verka som väldigt självklara åtgärder, men det finns inget land i världen som vidtagit de här självklara åtgärderna, konstaterar kommissionen.

- De åtgärder som vidtagits för att tackla barnfetma har varit långsamma och inkonsekventa, sägs det i rapporten.

Paradoxalt nog är det oftast så att i rikare länder är det barnen i de fattigaste familjerna som är fetast medan det i de fattigare länderna i världen är barnen i de rikare familjerna som är fetast. I många kulturer anses dessutom överviktiga barn vara hälsosamma.

Diskussion om artikeln