Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Filmstaden Åbo vill få ännu fler produktioner

Från 2016
Uppdaterad 26.01.2016 08:45.
Filminspelning
Bild: Yle / Pauli Boström

Åbo har växt fram till att bli en betydande stad för filmproduktion. Filmkommissionär Teija Raninen har nyligen återvänt från London, där hon tillsammans med andra finländska regioner har försökt sälja inspelningsplatser och filmdräkter.

- Det ser bra ut, vi pratade med många olika filmbolag, berättar Raninen, men vi kan inte berätta något innan avtalen är undertecknade.

Men Finland har betydande fördelar i dagens filmvärld. Det är lätt att filma överallt i landet, man kan filma allt man vill, det finns bara lite byråkrati och nästan alla talar engelska.

Tack vare Mika Kaurismäkis film The Girl King byggdes det också upp en kostymateljé med många kostymskapare och sömmerskor i Åbo. Det är en sak som Raninen därför försöker sälja till andra länder.

- Dräkterna är dyra, och det behövs många dräkter. Därför hyr man kläder från hela Europa då det görs epokfilmer. De ska lappas och det ska sys nya. Det här är vi mycket bra på i Åbo.

Teija Raninen.
Bildtext Teija Raninen.
Bild: Yle/Linus Hoffman

Det som talar emot Finland är att vi inte har något incitament. På senare år har det blivit allt vanligare att länder inför olika typer av rabatter för att locka till sig filmproduktioner, samt skattelättnader för att stimulera privata investeringar i filmbranschen. En filmproduktion på tiotals miljoner euro kan i efterhand få tillbaka 20-40 procent av sina utgifter, vilket ändå betyder att inspelningen lämnar flera miljoner kvar i landet.

- Alla proffs från Hollywood brukar börja med att fråga hur stort incitament vi har. Då de får höra att vi inte har något alls, är de inte längre intresserade av Finland.

Finland är ett av bara fyra europeiska länder som inte har några incitament alls, men enligt Raninen börjar det finnas en politisk förståelse för det här, och riksdagen kan ändra på situationen redan till nästa år.

Men många inhemska filmer har de senaste åren klarat sig bra, och intresset för nya filmer är också stort. Uppföljaren Iron Sky: The coming race har lyckats samla in pengar genom crowd sourcing, medan det är många som just nu anmäler sig för att delta i inspelning av Tom of Finland. Båda planeras att ha premiär 2017, men vad som filmas in i Åboregionen är än så länge hemligt.

Bildtext Girl King-inspelning i Åbo domkyrka.
Bild: Yle/Annika Holmbom

Filmen The Girl King, som spelades in i Åbo och på Åbo slott har gått mycket bra - i Åbo. På biografen i Åbo går den för fulla salar, men i övriga delar av Finland har den inte gått lika bra, inte heller i Sverige. Förra veckoslutet sågs filmen av 1 332 personer, och sammanlagt har den setts av cirka 30 000 biobesökare.

Filmen är alltså ingen kassasuccé, men trots det har den haft en stor betydelse för Åboregionen. Den har gett arbete och praktikantplatser för tiotals skådespelare och personer inom filmbranschen och sammanlagt räknar man att filmproduktionen lämnade 1,1 miljoner euro i regionen.

Också utställningarna på Åbo slott har lockat många besökare. Utställningen Flickkungen - Made in Turku visades fram till den 10 januari 2016 på Åbo slott. Den berättade om bitar av drottning Kristinas historia. Den andra utställningen, Dräktprakt från filmen The Girl King, visar dräkter och rekvisita från inspelningarna av Mika Kaurismäkis film. Den utställningen visas ända till den 6 mars 2016.

Diskussion om artikeln