Salam aleikum, Nykarleby!
Tjugoåtta asylsökande irakiska män anlände till Jeppo i september. I förra veckan var männen i polisförhör i Torneå i samband med behandlingen av deras asylansökan. Rädslan för en utvisning är stor.
Det finns två större grupper av asylsökande boende i Nykarleby. Dels gruppen med irakier i Jeppo och dels en blandad grupp med unga somalier och afghaner som bor i studentlägenheterna vid Juthbacka.
Nykarlebybor stöder och hjälper
I Nykarleby centrum finns en Facebook grupp som kallas Nykarleby says welcome (Nykarleby hälsar välkommen) som stöder de somaliska och afghanska ungdomarna som kommit ensamma till Finland.
Gruppen stöder på olika sätt. Den bjuder bland annat hem ungdomarna och i förra veckan startade en läxhjälpsgrupp eftersom de asylsökande går på en kurs i svenska två dagar i veckan.
- För mig var det väldigt enkelt eftersom jag har två ungdomar själv i samma ålder. Hur skulle jag själv vilja att mina barn tas om hand lokalt ifall de rör sig ute i världen, säger Tina Nylund.
Många asylsökande börjar småningom vara i det läget att deras asylansökan är behandlad i Finland.
Utvisning antingen till hemlandet eller till det första land inom EU där asylsökande registrerades väntar många, enligt den så kallade Dublinöverenskommelsen.
- Personligen kan jag inte säga annat än att det här är ett helt vidrigt beteende ur människorättssynpunkt.
Salam aleikum i Jeppo
Salam aleikum är den vanliga hälsningen på arabiska när man möts och betyder Frid vare med dig, Svaret är Wa Aleikum As-salam.
Brage Finskas i Jeppo har lärt sig den här hälsningen. När de 28 irakierna anlände i september var det med en viss misstänksamhet som de asylsökande mottogs i byn.
De är inkvarterade i den gamla kommungården som numera är i privat ägo.
Brage Finskas och en del andra personer har hjälpt och stött de asylsökande på olika sätt, inte minst med praktiska saker. Men det behövs fler som bidrar till den här verksamheten
- Jag är lite översocial själv tror jag. Jag är väldigt nyfiken på människor och olika kulturer och religioner, säger Brage Finskas.
Fruktan för livet ledde till flykten
De irakier som finns i Jeppo har inte lämnat landet för att i första hand hitta ett bättre liv ekonomiskt sätt. De har alla haft jobb i Irak. Någon har varit oljeborrare, en har varit TV-journalist, en annan är barberare.
Det är fruktan för att tvingas med i IS eller Daesch som irakierna kallas organisationen, det är fruktan för att bli misshandlad eller skjuten av nån av de många milisgrupper som finns eller rena rövarband.
De har sålt allt de ägde för att komma undan till Europa.
- Milisen vill döda mig, det är min viktigaste orsak till flykten från Irak, säger Firas Aljabiri.