Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Israel utvidgar bosättningar

Från 2016
Uppdaterad 26.01.2016 13:55.
Israelisk bosättare demonstrerar vid Maale Adumim på Västbanken.
Bildtext Israelisk bosättare demonstrerar vid bosättningen Maale Adumim på Västbanken
Bild: EPA/JIM HOLLANDER

Israel utvidgar bosättningarna på palestinska Västbanken. Israels försvarsministerium har gett tillstånd till byggandet av 150 nya bostäder för bosättare på Västbanken.

Den israeliska fredsorganisationen Peace Now berättar om utvecklingen i en färsk rapport från december. Enligt organisationens uppgifter ska det beviljade tillståndet beröra flera olika judiska bosättningar.

Det tillfälliga uppehället i att utvidga bosättningarna på Västbanken som varat i ett och ett halvt år är därmed slut.

Tidigare i december presenterade Peace Now en rapport det i Israel finns planer på två helt nya bosättningar där omkring 8300 bosättare skulle bo. De skulle byggas på det så kallade E1-området som ligger på Västbanken, öster om Jerusalem.

E1 och den närliggande bosättningen Ma’ale Adumin är enligt Israel en så kallad säkerhetszon. Palestinierna ser ändå en utbyggnad av området som ett hot mot en möjlig palestinsk stat eftersom det i praktiken skulle skära av Västbanken och hindra östra Jerusalem från att utvecklas till politisk och ekonomisk huvudstad i den palestinska staten.

Hundratusentals bosättare

USA , FN och EU har uttryckt sin oro över E1 och att det utgör en av de största stötestenarna i fredsförhandlingarna. Förhandlingarna har legat på is i snart två år.

- Utvidgandet av bosättningarna väcker frågor om hurdana planer Israel har på lång sikt, sade USA:s utrikesminister John Kerry i december.

Internationella påtryckningar fick Israels premiärminister Benjamin Netanyahu att dra tillbaka planerna på att bygga 1200 bostäder år 2013 men enligt Peace Now finns har ministeriet med ansvar för bosättningarna anlitat arkitekter för att utarbeta en plan för de nya bosättningarna. Enligt Peace Now kan ändå ett genomförande av planerna kräva åratal av byråkrati.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu.
Bildtext Israels premiärminister Benjamin Netanyahu.
Bild: EPA/EMIL SALMAN / POOL

För närvarande bor omkring 380 000 israeliska bosättare i omkring 150 bosättningar på den ockuperade Västbanken och 200 000 i Östra Jerusalem.

Bosättningarna varierar från små städer med omkring 50 000 bosättare till mindre med några hundratals boende.

I den största bosättningen Modi’in Illit bor det uppemot 60 000 människor. I de minsta bosättningarna som är olagliga enligt israelisk lag kan det bo en handfull människor.

Gazaremsan tömdes på israeliska bosättare år 2005. Då fanns där drygt 7000 bosättare.

Kvinna död efter knivattack på Västbanken

En israelisk kvinna som blev knivhuggen på måndagen i en israelisk bosättning på Västbanken har avlidit av sina skador. De två palestinska angriparna dödades av en säkerhetsvakt.

Sedan oktober ifjol har 28 israeler dödats i attacker utförda av palestinska angripare. Fler än 150 palestinier har dödats under samma tidsperiod - en stor del av dem angripare. Palestinier har också dödats i sammandrabbningar mellan palestinier och israeliska säkerhetstrupper.

Israeliska trupper har anklagats för att inte försöka gripa gärningsmän utan att medvetet ha tagit i bruk ett förfarande som går ut på att skjuta för att döda.

Diskussion om artikeln