Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Lavrov: Vi tar inte tillbaka flyktingarna

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Sergej Lavrov, Rysslands utrikesminister
Bild: AFP / Lehtikuva

Ryssland vägrar ta tillbaka ”samvetslösa flyktingar” som har lyckats komma över gränsen till Norge, sa landets utrikesminister Sergej Lavrov på en stor årlig presskonferens i Moskva.

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov klagar på att de flyktingar som försöker komma över gränsen till Finland och Norge i norra Ryssland är ”samvetslösa”. Enligt ministern har de ljugit för ryska myndigheter.

– Det handlar om människor som har anlänt till Ryssland och uppgett som sitt syfte arbete eller ett besök hos släktingar, sa Lavrov idag i Moskva på en stor presskonferens. Men det riktiga syftet var att ta sig till Norge.

– Vi har inget intresse att ta tillbaka människor som ljuger för oss, fortsatte han. De har ju brutit mot våra lagar.

Ryska och norska myndigheter har nu tillsatt en gemensam arbetsgrupp som ska jobba fram konkreta förslag.

– Vi har kommit överens med de norska myndigheterna om att ta en paus och arbeta fram ett system som löser det här problemet på ett sätt som tillfredsställer både Ryssland och Norge, sa han.

Finland nämndes inte i sammanhanget.

Rysk rättvisa

Relationerna till väst var ett stort tema på den över tre timmar långa presskonferensen.

– Våra relationer kommer aldrig att förbli de samma, menade Lavrov.

Han håller med de kolleger i väst som ofta säger att relationerna till Ryssland aldrig mer kan vara ”business as usual”.

– Det går inte längre att påtvinga oss överenskommelser som enbart är i EU:s eller USA:s intressen, sa Lavrov. Ryssland för numera en självständig politik som gagnar landets egna intressen.

Enligt Lavrov är Ryssland i framtiden enbart intresserat av ett samarbete på lika villkor baserat på rättvisa. Lavrov efterlyste även ett globalt samarbete där man inte blandar sig i andra länders interna affärer.

Starkt EU

Enligt Lavrov har Ryssland inget intresse av ett försvagat och splittrat EU.

– Vi behöver ett starkt EU att samarbeta med, sa han.

Lavrov lyfte fram Gazproms planer på ett andra gasrör till Tyskland via Östersjön.

– Det här projektet gynnar både parter ekonomiskt, sa Lavrov. Trots det vill vissa länder göra politik av det och försvåra samarbetet.

Utrikesministern konstaterade också att den brittiska slutrapporten om mordet på den tidigare ryska FSB-agenten Aleksandr Litvinenko kommer att försvåra samarbetet. I rapporten konstateras att mordet ”troligen” godkändes av president Putin.

– Rapporten kommer med en massa allvarliga anklagelser utan att kunna lägga fram några bevis, sa Lavrov.

Enligt Lavrov är det inte själva utredningen som försvårar relationerna, utan mediespektaklet runtomkring.

Krim är vårt

Även krisen i Ukraina kom upp på presskonferensen. Enligt Lavrov får Kiev fel signaler när sanktionerna mot Ryssland hela tiden förlängs.

– Ledningen i Ukraina tolkar det här som en signal om att landet inte behöver förverkliga överenskommelsen i Minsk, klagade Lavrov.

Enligt Lavrov har Ryssland inte brutit mot några internationella överenskommelser när det gäller Ukraina. Och en diskussion om Krims återförening är inte aktuell och inga förhandlingar förs.

– Krim är en del av Ryssland, helt i enlighet med invånarnas vilja och det finns inget att ge tillbaka.

Kurderna avgör

Lavrov inledde sin presskonferens med att konstatera att Rysslands insats i Syrien har haft en avgörande betydelse.

– Våra bombningar har varit effektiva, sa han. De har sett till att minska det område som terroristerna kontrollerar.

Lavrov dementerade att Moskva skulle ha försökt övertala president al-Assad att lämna sin post. I stället lyfte han fram kurdernas viktiga roll för landets framtid. Och enligt Lavrov måste kurderna ges en plats vid förhandlingsbordet.

– Men vi levererar inte vapen direkt till kurderna, utan alla våra vapenleveranser sköts via centralregeringarna i Syrien och Irak, sa Lavrov.

Diskussion om artikeln