Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Hon trodde inte hon skulle överleva sin 20-årsdag

Från 2016
Uppdaterad 27.01.2016 05:13.
Alexandra Sippus
Bildtext Alexandra Sippus mår bra i dag.
Bild: Yle/Malin Hulkki

Man borde prata mycket mera om psykisk ohälsa i samhället än vad man gör i dag. Det tycker Alexandra Sippus som öppet bloggar och berättar om sin depression på ungdomsportalen Decibels sida.

- Folk ska våga säga att de mår dåligt, säger hon.

Alexandra Sippus började känna att allt inte stämde då hon gick i sjunde klass. Hon ville inte stiga upp på morgnarna och kände sig nedstämd.

Hon började skada sig själv genom att skära sig. Efter nian bytte hon kommun och började i gymnasiet för att få ny miljö.

- Jag sjönk ner och blev väldigt deprimerad och kämpade mig varje dag till skolan. Periodvis var det bättre men överlag kände jag mig nere.

Kulminerade i ett självmordsförsök

Alexandra började studera men fortsatte att må dåligt. Det hela kuliminerade i ett självmordsförsök.

- Numera har jag inte mycket minne av det. Jag minns att jag vaknade upp på sjukhuset och kände mig riktigt misslyckad över att jag inte ens klarade av att ta mitt liv.

Det misslyckade självmordsförsöket fick ändå Alexandra Sippus att tänka att det kanske fanns en orsak till att hon måste kämpa vidare.

- Jag tog stöd av vänner och familj och tog mig vidare.

Hennes självskadebeteende fortsatte ändå och tidvis betydde det besök till akuten för att sys. Sippus träffade också regelbundet en sjukskötare för att diskutera vilket hjälpte lite.

I samma veva fick Alexandra Sippus också diagnosen OCD vilket betyder tvångstankar och tvångshandlingar.

- För mig gällde det främst tvångstankar. Var och varannan timme kom tankar till mig som inte var mina egna tankar utan de placerades i huvudet. Fula tankar om mig själv.

Psykoterapi hjälpte

Efter en panikattack fick Alexandra Sippus påbörja psykoterapi vilket småningom möjliggjorde att hon hittade ut ur sin depression.

Alexandra Sippus visste egentligen ingenting om depression då hon själv drabbades i högstadieåldern. Under gymnasietiden började hon småningom förstå att det handlade om depression.

Hon tror att mycket skulle ha varit annorlunda för henne om hon hade känt till mera om psykisk ohälsa och depression då hon själv drabbades.

- Då skulle jag ha förstått att jag var sjuk och sökt hjälp tidigare.

Mera snack om psykisk ohälsa

Alexandra Sippus tycker att man i skolan borde tala mera om psykisk ohälsa eftersom det sist och slutligen är rätt vanligt.

Också i medierna kunde det uppmärksammas mera, i till exempel ungdomstidningar. Alexandra Sippus har själv en stor vilja att berätta om sina erfarenheter.

- Jag har velat berätta om det väldigt länge men det gäller att komma till den punkten att man har bearbetat allt och är villig att öppna upp utan att bli känslomässig över det. Jag vill väldigt gärna gå ut med det för att kanske hjälpa andra att våga berätta.

Skulle inte leva till 20 år

I dag mår Alexandra Sippus bra, men då hon mådde som sämst trodde hon aldrig att det skulle vara möjligt.

- Jag var säker på att jag inte skulle överleva min 20-årsdag. Jag trodde inte att det skulle kunna kännas så här. Att jag skulle kunna vara lycklig och må bra.

Alexandra Sippus berättar om sin depression

6:38

Läs mer om depression här "Våga prata om hur du mår"
Svenska Yle samlade berättelser om depression hösten 2015. Läs här!

Diskussion om artikeln