Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Frida Andersson ny utmanare på Vegatoppen

Från 2016
Uppdaterad 19.04.2016 10:33.
Sångerskan Frida Andersson
Bildtext Frida Andersson är aktuell med låten Bara för att jag älskar
Bild: Bildström

Årets tredje utmanare är Frida Andersson med låten Bara för att jag älskar. Låten är producerad av Andreas Dahlbäck, som tidigare arbetat med Anna Ternheim och Ulf Lundell.

Frida Andersson, som är hemma från Ekenäs, har under en kort tid etablerat sig som en av svenskfinlands starkaste artister. 2013 tilldelades Frida priset Årets kvinnliga artist under Vegaprisgalan i Vasa.

Fridas karriär inleddes redan år 2007 då hon blev signad av Cosmos Music Group. Första albumet Busy Missing You släpptes hösten 2009 samt i Sverige, Kanada och Polen följande vår.

Efter den första skivan startade Frida sitt eget bolag, Casual Friday Music, och började arbeta med albumet Sister som släpptes i början av 2012. Hon skriver all musik och text till sina låtar själv och producerade även albumet Sister på egen hand. Frida bor och verkar i Stockholm.

Bara för att jag älskar dig

Låten som är veckans utmanare på Vegatoppen heter Bara för att jag älskar dig och handlar om kärlek och vänskap.

- När en kärleksrelation tar slut kan det vara svårt att acceptera att även vänskapen till exet måste anpassa sig efter det nya situationen, säger Frida Andersson. Min låt handlar just om att fortsätta älska och respektera sin före detta för den person hen är, trots att man gått vidare i en ny relation.

Vad var det som fick dig att börja syssla med musik?

- Jag har sjungit och musicerat tillsammans med min pappa Bosse Andersson och mina systrar sedan jag var tre år. Musiken har alltid funnits omkring mig i hemmet och jag började spela piano när jag var sex år. Mina föräldrar har alltid stöttat mig i musiken och är glada att jag valt den väg jag har. Det är otroligt viktigt att få stöd hemifrån, annars vet jag inte om jag hade varit där jag är idag.

- Att följa sin dröm och kasta sig in i musikbranschen är inte hela tiden en dans på rosor, så att ha nära och kära som tror på en i alla lägen är livsviktigt. Jag har alltid brunnit för musik. Att skriva låtar känns för mig lite som ett kall snarare än något jag väljer att göra, fast jag älskar det!

Artist och businesskvinna

För Frida är det en utmaning att kontroll över allting.

- Jag mår väldigt bra av att ha ansvaret över det jag brinner för, men ibland tror jag att jag är någon sorts superwoman som klarar av allting själv, vilket inte är fallet såklart. Jag är mer en konstnärssjäl än en businesskvinna, så ibland är det inte helt lätt.

Vilka förväntningar har du på det nya året?

- Jag är ivrig och tycker att det har startat bra. Det blir en hel del spelningar till våren och sommaren och det är fantastiskt kul! Nu sitter jag och skriver låtar och jobbar på en kommande EP och det tycker jag är både inspirerande, spännande och lite skrämmande!

Musikern Frida Andersson.
Bild: Rikkard Häggbom

Paul Oxley's Unit fortfarande klar etta

Paul Oxley's Unit innehar fortsättningsvis första platsen på Vegatoppen. Den förra utmanaren Erik-André Hvidsten får nöja sig med en tredje plats, medan Hans on the Bass med låten People are the Same tyvärr fick minst röster och föll ut.

Omröstningen är inte längre tillgänglig.

Vi vill gärna höra vad ni tycker om låtarna! Kommentera gärna i kommentarsfältet under artikeln!

Vegatoppen i Radio Vega, lördagar kl.21.05, i repris på måndagar kl.19.30 och på Arenan i 30 dagar.

Programledare för programmet är Jukka Isojoki.

Så här fungerar Vegatoppen

Vegatoppen satsar på finlandssvensk musik, det vill säga musik som antingen framförs på finlandssvenska eller på andra språk men vars upphovsmän- och kvinnor har finlandssvenska rötter.

I varje program presenteras tio låtar, två av dessa är veckans utmanare. De två låtar som får minst röster faller ut.

För att kunna rösta måste du skapa ett Yle-konto. Mera information hittar du i användarinstruktionerna.

Sitter du kanske själv på låtmaterial där hemma som du önskar att skulle höras av en större publik? Ta då kontakt med oss på adressen vegatoppen@yle.fi och gör oss medvetna om att du och din musik existerar. Då finns det också en möjlighet att du kan bli en av utmanarna på Vegatoppen.

Mer om ämnet på Yle Arenan