Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Den okända Abba-medlemmen

Från 2016
Uppdaterad 03.02.2016 12:53.
Abbas manager Stikkan Anderson i sitt arbetsrum med dottern Marie Ledin.
Bildtext Stikkan Anderson tillsammans med dottern Marie Ledin som senare startade eget skivbolag.
Bild: Yle/Privat/Kjell Ekholm

Han var den femte Abban, men få av de som idag nynnar till Dancing queen eller Mamma Mia är medvetna om att Stikkan Anderson var mannen bakom Abbas framgångar och att han också var med och skrev många av deras största hits.

De som känner till artister som Lill-Babs och Anita Lindbom har garanterat hört Andersons låttexter redan på 60-talet. Den första låten skrev han då han var 16 år och med tiden blev det totalt långt över 1000 låtar.

I ett tidigt skede började han också köpa rättigheter till andras låtar. 1963 startade han musikförlaget Sweden Music, som med Abbas framgångar växte till ett enormt stort företag med över 100 000 låtar i sitt register.

Succé på kongress

En av Andersons bästa vänner var finlandssvenska Poppe Taucher, som hade en reklambyrå i Helsingfors. Vänskapen startade då Taucher bjöd in Anderson till en nordisk marknadsföringskongress för att berätta om musikbranschen.

Andersons presentation i Finlandiahuset 1977 är fortfarande legendarisk. Den som hade den otacksamma uppgiften att gå upp på scenen efter Anderson var en norrman som skulle presentera Jordan tandborstar och Taucher hade hört hur mannen mumlade för sig själv: Hur f-n ska jag klara av det här?

Så småningom blev vänskapsbanden så starka att Tauchers familj alltid bodde hemma hos Andersons då de var på besök i Stockholm.

Trycka på knappen

Under 60-talet hade Stikkan Anderson byggt upp ett enormt kontaktnät av personer inom skiv- och förlagsbranschen både i Europa och USA och då Abba vann Eurovision Song Contest i Brighton 1974 hade han hela försäljningsstrategin klar. Som hans närmaste medarbetare Görel Hansel beskriver det:

- Det var bara som att trycka på en knapp och vi körde igång.

Abba var hans liv

Men så småningom blev det allt mindre tid för Anderson att medverka i Björns och Bennys låtskrivande. Affärerna tog allt mer utrymme i kalendern och då Abba inte längre gav ut skivor så hade han svårt att hitta nya utmaningar.

Från början hade också Björn och Benny haft aktier i Sweden Music så de kunde kontrollera sina rättigheter till låtarna de gjort med Abba. Men då Björn flyttade till England blev han på grund av lagen om aktieinnehav tvungen att sälja sin andel till Anderson och kort därefter gjorde Benny samma sak.

År 1981 var Stikkan Anderson ännu på toppen av sin karriär och här berättar Poppe Taucher hur man firade hans 50-årsdag.

Fokus på video: Poppe Taucher om Stikkans födelsedag - Spela upp på Arenan

Såren läkte aldrig

Inom familjen Andersson hade man i ett tidigt skede börja fundera på om det var någon som skulle fortsätta med Sweden Music när Stikkan själv inte orkade eller hade hade viljan att göra det längre. Dottern Marie Ledin hade ingen lust för hon hade just startat sitt eget skivbolag och ville jobba med artister.

Följden blev att Stikkan Anderson sålde hela Sweden Music till BMG för 189 miljoner kronor 1989. Idag är det här en struntsumma om man tänker på hur mycket pengar låtarna har genererat sedan dess. Men det var få som då kunde ana vilken Abba revival det skulle bli och att låtarna så småningom blev både musikal- och filmaktuella.

Men försäljningen fick en otrevlig vändning då Björns och Bennys advokat krävde Anderson på pengar för skivor som Abba hade sålt. De hade hittat ett kontrakt som lovade dem en högre royalty efter skivan Visitors som trots allt visade sig bli den sista. Deras tolkning var att det skulle gälla alla skivor de gjort.

Summan var "bara" 5 miljoner kronor men det här ledde till att vänskapen mellan de tre för evigt var förbi. Stikkan Anderson var speciellt bedrövad över att hans gamla vapendragare nu vände honom ryggen. Han började alltmer ta sin tillflykt till flaskan och han dog gravt alkoholiserad 1997.

Andersons arv lever vidare

Trots att det är få som vet om hur mycket Stikkan Anderson bidrog med då det gäller Abbas framgångar, både musikaliskt och rent affärsmässigt, så blir vi påminda om hans existens varje år. Egentligen skulle Anderson ha velat att man skulle ha instiftat ett Nobels musikpris, som en motvarighet till litteraturpriset, men stiftelsen tackade nej med hänvisning till sina stadgar.

Istället grundade Anderson sitt eget Polar Music Prize 1992 som med åren har blivit det mest prestigefyllda musikpriset. Den 10 februari offentliggörs årets vinnare. År 2013 fick den finländska kompositören Kaija Saariaho priset tillsammans med Youssou N´dour.

Här berätta Poppe Taucher om en av Polar Music Prize utdelningsfester.

Fokus på video: Poppe Taucher om umgänget med Stikkan del 3 - Spela upp på Arenan

Fokus på Stikkan Anderson i Radio Vega torsdagen den 28 januari kl 18.03 och repris 3 februari kl 13.03. Samt på Arenan i 30 dagar efter första sändningen.

Programmet är inte längre tillgängligt
Fokus på: Poppe Taucher om umgänget med Stikkan del 1 - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln