Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Så blir din kommentar publicerad

Från 2016
Uppdaterad 12.03.2021 14:10.
Marit af Björkesten chattar på Svenska.yle.fi
Bild: Yle/Mårten Seiplax

Kommentarspolicyn på Svenska Yles webbsida väcker känslor. Det finns de som känner att de inte får sin röst hörd och det finns de som anser att censuren är för hård.

På tisdagen mötte Svenska Yles direktör Marit af Björkesten publiken både i Slaget efter tolv och i en efterföljande chatt.

- Läsningen ska vara njutbar, vi modererar inte åsikter, utan vi tittar på hur texterna är skrivna. Det kommer 300-500 kommentarer per dag och det är klart att vi refuserar en hel del.

Enligt Marit af Björkesten är orsaken till refusering inte censur av åsikter, det är många andra saker som spelar in. Om till exempel samma åsikt kommer flera gånger känns det onödigt att upprepa den många gånger.

- Vi modererar rätt strängt för att kommentarsfältet både ska erbjuda konstruktiv debatt och god läsning. Vi har alltså vissa regler som debattdeltagarna måste följa, men vi modererar inte åsikter så länge som skribenten håller sig till instruktionerna. Men sant är naturligtvis att tolkningarna av vilka inlägg som följer policyn kan variera beroende på vem som sitter vid skärmen.

Kommentarsfältet ska erbjuda både konstruktiv debatt och god läsning.

Ett annat problem är att en del är väldigt högljudda då de uttrycker sin åsikt på webben:

- Då skriker man ofta med stora bokstäver. Vi borde följa diskussionen mer och rätta de fel som kommer fram där, ofta är också publiken duktig på att rätta till varandra i webbdiskussionerna. Vi på Yle kunde bli bättre på att delta i diskussionen också i webbspalterna.

På frågan om hur Yle har hanterat invandringsdebatten svarar Marit af Björkesten:

- Det är säkert den fråga vi diskuterar mest just nu, också internt: Lyckas vi ge en relevant och heltäckande bild av läget? Den stora utmaningen just nu är kontexten när enskilda artiklar sprids på webben utan sammanhang, men vi jobbar också med den saken.

Signaturen "vit man" frågar i chatten: Kommer ni att skärpa er med kommentarsfältet så att även vi rasister får komma till tals?

- Nej, det kommer vi inte. Vi förutsätter att debattörerna respekterar varandra, att de inte uttrycker diskriminerade åsikter och vi modererar också i fortsättningen bort rasistiska inlägg.

Vi förutsätter att debattörerna respekterar varandra, att de inte uttrycker diskriminerade åsikter.

Det finns de som anser att Yle har en alltför grönliberal linje, så här svarar Marit af Björkesten:

- Vårt mål är helt entydigt att vi ska vara oberoende, både politiskt och kommersiellt. Alla journalister har naturligtvis åsikter som påverkar de journalistiska valen, men vår uppgift är att se till att det redaktionella arbetet och processerna fungerar så väl att vårt utbud som helhet erbjuder den mångfald som vi enligt lagen är skydliga att servera och att vi uppfattas som en trovärdig nyhetsförmedlare i finländarnas ögon.

Inte går man heller på stan och skriker elakheter till folk, eller?

Man kan också fråga sig om kommentarsfältet alls är nödvändigt. Signaturen Jag skriver i chatten:

- Tycker ibland att Yle kunde ta bort den här funktionen med åsikter. Det är inte ofta som man ser att folk håller sig till ämnet. Alltför ofta ser man bara elakheter och dumheter. Även om man har en åsikt, så betyder det inte att man behöver skrika ut den med svordomar och påhopp. Man kan helt enkelt hålla tyst! Inte går man heller på stan och skriker elakheter till folk, eller?

Alltför ofta ser man bara elakheter och dumheter.

Marit svarar:

- Vi vet att kommentarsfältet delar åsikterna starkt och därför ligger de inte längre direkt under artikeln. De som vill delta i debatten måste alltså klicka en extra gång för att komma åt kommentarerna. Samtidigt tycker vi att det finns ett värde med ett modererat kommentarsfält där finländare med olika åsikter kan mötas på svenska.

Vi tycker att det finns ett värde med ett modererat kommentarsfält där finländare med olika åsikter kan mötas på svenska.

Nedan kan du läsa chatten i sin helhet.
Chatten är inte längre tillgänglig.
Svenska Yles kommentarpolicy:

Se Slaget efter tolv med Svenska Yles direktör Marit af Björkesten, företagaren och journalisten Michael Franck och bloggaren Rabbe Sandelin.
Programledare: Stefan Winiger

Yle Debatt: Vem kommer till tals på Yle? - Spela upp på Arenan

Diskussion om artikeln