Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Uber får franska taxichaufförer att se rött

Från 2016
Uppdaterad 26.01.2016 17:13.
Programmet är inte längre tillgängligt
Nyhetsvideor: Franska taxichaufförer protesterar i Paris - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

I Frankrike har strejkande taxichaufförer orsakat problem i trafiken på olika håll i landet. I Paris har polisen använt sig tårgas mot demonstrerande taxichaufförer på ringvägen runt staden.

Upprörda förare tände eld på bildäck och byggde barrikader på vägen.Enligt polisen demonstrerade tillsammans fler än 1200 taxichaufförer runtom i Paris. Taxichaufförer demonstrerade också i Toulouse, Marseille och Bordeaux.

Förarna motsätter sig mobiltjänster som Uber som de anser att hotar taxichaufförerna jobb.

Även flygledare, sjukhuspersonal och lärare marscherade ut från sina arbetsplatser på tisdagen.

”Svarta tisdagen”

Sammanlagt har fackförbund ordnat fler än 120 demonstrationer runtom i landet på tisdagen. Flera medier har döpt om dagen till ”svarta tisdagen”.

Flygmyndigheten DGAC har i förebyggande syfte manat flygbolag att ställa in en femtedel av trafiken. Det stora franska flygbolaget Air France har skurit ner på flyg på korta och medellånga distanser. Däremot sker långflyg som vanligt, uppger flygbolaget på sin webbplats.

I Paris och andra städer har 5,6 miljoner anställda inom den offentliga sektorn manats att inte jobba i protest mot förslag förändringar på arbetsmarknaden. Facket befarar att förändringarna kan leda till lägre löner och svagare anställningstrygghet.

Fackförbunden som utlyst strejken fördömer också nedskärningar, som enligt dem har kostat den offentliga sektorn fler än 150 000 jobbtillfällen på knappt tio år.

Diskussion om artikeln