Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Asylsökande i Salla: Ryska myndigheter hämtade oss från hotellet

Från 2016
Uppdaterad 26.01.2016 23:09.
Syrisk familj som efter flera veckor i Murmansk fick åka in i Finland
Bild: Jessica Stolzmann/Yle

Till gränsstationen i Salla anländer varje dag mellan femton och tjugo asylsökande. De berättar hur de ryska myndigheterna hjälpt dem över gränsen till Finland.

Klockan fyra på eftermiddagen anländer två bilar. I vardera bilen trängs åtta personer. De är lättade att få komma ut och sträcka på benen. De har suttit i bilen hela dagen.

Faisal från Algeriet berättar att han redan varit i kön på andra sidan gränsen i tjugo dagar, men efter att en indisk man dog av köld flyttade de ryska myndigheterna dem till ett hotell. Samtidigt skrev de upp deras namn.

Faisal från Algeriet har kommit via Italien och S:t Petersburg till Murmansk
Bildtext Faisal har kommit via Italien och S:t Petersburg till Murmansk
Bild: Jessica Stolzmann/Yle

- Efter det har myndigheterna kommit varje dag till hotellet och läst upp namnen på de personer som får ta sig till gränsen. Idag var det vår tur.

Betalade 2 000 euro

Faisal är förtegen om sin resa men säger att han har betalat 2 000 euro för den. Det har funnits olika personer som har hjälpt honom på vägen. Det var inga problem att komma över gränsen förutom att det var lång kö.

Gränsbevakningen i Finland är rätt förbryllad över detta eftersom ingen utan visum tidigare har kunnat komma över gränsen.

Algeriska Faisal som har körkort berättar att bilen köpte han på nätet tillsammans med den syriska familjen och tre afghaner.

- Myndigheterna som kom till hotellet kollade att vår bil var i skick och sen fick vi åka.

En av bilarna som hämtade asylsökande till Salla
Bildtext En av bilarna som hämtade asylsökande till Salla
Bild: Jessica Stolzmann/Yle

- Det har varit en tung resa fast många har hjälpt oss på vägen, säger mamman i den syriska familjen. Hennes döttrar är tretton och fjorton år gamla. De är trötta efter de långa resan och glada över att bli bjudna på saft och kex i gränsbevakningens utrymmen.

Från Damaskus via Libanon och Ryssland

Familjen hade flytt från Damaskus till Libanon och lyckades där få visum till Ryssland.

De flög till Moskva men när visumet gick ut ville Ryssland skicka dem tillbaka. Då bestämde de sig för att komma till Finland.

- Vi hoppas att vi får stanna.

Gränsbevakningen befarar ny smugglarrutt

Enligt den finska gränsbevakningen har det kommit människor från 32 olika nationaliteter in i Finland från Ryssland. Hälften av dem har varit afghaner och en fjärdedel är sådana som har uppehållstillstånd eller visum i Ryssland och som har bott i Ryssland en längre tid men resten är sådana som bara har rest igenom Ryssland med Finland som mål.

Det har kommit ungefär tjugo personer per dag över gränsen och fortsätter takten betyder det 7 500 det här året.

Gränsbevakningen är mest bekymrad över att det här ska bli en ny betydande rutt för asylsökarna eftersom smugglarna hela tiden söker nya rutter.

De som kommer till Salla förs med bussar till flyktingslussen i Torneå.

Yles reporter Jessica Stolzmann i Salla
Bildtext Jessica Stolzmann i Salla
Bild: Yle

Diskussion om artikeln