Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Lars Huldén - den tillfällige diktaren

Från 2016
Uppdaterad 27.01.2016 16:23.
Lars Huldén
Bildtext Lars Huldén.
Bild: Cinemedia

Den 5 februari fyller författaren, diktaren, professorn Lars Huldén 90 år. På söndag, den 31 januari, är det premiär för en dokumentärfilm om Huldén.

- Vi har fokuserat på diktaren Lars Huldén, säger Klas Fransberg, som regisserat filmen och som tillsammans med Anci Holm har skrivit manus.

Tanken på att göra en film om Lars Huldén väcktes i februari 2015. Idén grodde, planerna för projektet konkretiserades och själva filmandet började i juli.

- Vi insåg att vi inte hade så jättemycket tid på oss, för även om det inte direkt har med 90 års-dagen att göra så är det ett bra tillfälle att göra en sån här film.

Klas Fransberg och Anci Holm.
Bildtext Klas Fransberg och Anci Holm
Bild: Yle/Roger Källman

Dokumentärfilmen heter "Den tillfällige diktaren". Anci Holm förklarar att det här är en lek med en filmtitel, främst för att Huldén har gjort sig känd som tillfällesdiktare, men att han också skriver spontanpoesi, så att säga i tillfället, då tid ges.

Filmen är 45 minuter lång och i den följer vi Lars Huldén hemma i hembyn Monå, men också i Helsingfors. De nyinspelade intervjuerna varvas med arkivmaterial som illustrerar skedena i Huldéns liv och arbete.

- Vi har försökt ge tittarna lite nya upplevelser om vad han har gjort. Jag tror det är många saker som man inte förknippar med Lars Huldén som finns i den här filmen, säger Klas Fransberg.

Filmen är "tvåspråkigt svensk", den går på både dialekt och högsvenska. Detta eftersom dialekten är så central i Lars Huldéns arbete.

Då filmen fokuserar på diktaren Huldén är det också naturligt att vi får höra sådana. Anci Holm står för uppläsning av bland andra den välkända "Ti arrbeit i laag" (från diktsamlingen Heim/Hem).

- Vi har också försökt sätta in de här dikterna så de hänger ihop med sammanhanget och i bästa fall också föra storyn vidare, säger Anci.

Film och kabaré på turné

Filmen "Den tillfällige diktaren" premiärvisas i Lars Huldéns hemby söndagen den 31 januari . Närmare bestämt är det i Uf Svanens lokal som filmen då visas, med start kl 16.

- Eftersom premiären är i "Måon" så tänkte vi göra en riktig Huldénafton. Därför har vi också satt ihop en kabaré med texter av Lars Hulden, säger Anci.

Det är Anci som har regisserat kabarén, som framförs av Uf Svanens revygäng, förstärkt av krafter från Jeppo. Sång och musik har övats in under ledning av Marcus Söderström.

Arttu Flén är en av de medverkande i föreställningen. Han säger att arbetet med kabarén har varseblivit många om om Lars Huldéns digra produktion.

- Vi yngre har ju hört "Ti arrbeit ilag" och "Smörrgååssåman", men det är ju mycket som han har gjort som vi inte har haft en aning om, som vi har blivit bekanta med nu. Det finns nog att gräva i för de som vill!

Utöver premiären är ytterligare tre filmvisningar inplanerade i Monå: den 5,6 och 7 februari (samtliga kl 19). Den 6 februari visas filmen också i Schaumansalen i Jakobstad (kl 11), på Ritz i Vasa den 14 februari (kl 16) och i Balders hus i Helsingfors den 21 februari (kl 16).

I Monå, Vasa och Helsingfors framförs också kabarén i samband med filmvisningen.

Filmen deltar också i filmfestivalen Vera, som ordnas i Mariehamn den 16-20 mars.

Diskussion om artikeln