Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Drumsöborna kämpar för sina grönområden

Från 2016
Uppdaterad 28.01.2016 08:27.
Drumsösällskapet är oroat över stadens planer. Christina Lindén pekar mot stränder där staden vill bygga bostäder.
Bildtext Christina Lindén bor nära Drumsö kyrka. Här blickar hon mot stränder och grönområden som kan bli under bebyggelse i framtiden.
Bild: Yle/Johanna Minkkinen

Många drumsöbor är upprörda. Om stadens generalplan blir verklighet går många rekreationsområden om intet. Över 4000 personer har undertecknat en adress mot stadens planer.

Det som karaktäriserar Drumsö är, förutom 50-talsarkitekturen, stränderna och de stora grönområdena. Nu är många drumsöbor rädda för att det inte kommer att känneteckna Drumsö i framtiden.

- Drumsös egenart är hotad. Stränderna på norra Drumsö kommer helt att försvinna om Bulevardplanerna förverkligas, säger Christina Lindén som är aktiv i Drumsösällskapet.

Det här är en stadsdel som egentligen var färdigbyggd redan på 1970-talet.

― Christina Lindén, Drumsöbo

Lindén, Drumsöbor sedan 1972, har inte mycket till övers för stadens planer.

- Staden vill väl bygga närmast för att man vill utnyttja metrostationerna. Men Drumsö är redan från tidigare tätt befolkat och befolkningen växer hela tiden, så det är inget argument.

Drumsösällskapet är oroat för stadens planer, bland annat på att bygga bostäder på Melkö.
Bildtext Melkö ligger utanför Skojarbergsparken, mer känd som Ryssudden. Här kan det finnas bostäder i framtiden.
Bild: Yle/Johanna Minkkinen

Hur har stadsdelen förändrats under de dryga 40 år du har bott där?

- Servicen har i hög grad försvunnit. Det har kommit mer människor hit i och med att man har byggt ut Mörtnäsudden. Nu räcker inte skolorna och daghemmen till, så man har byggt baracker på nästan alla grönområden.

Enligt Lindén finns det helt enkelt inte tomtmark kvar.

- Det här är en stadsdel som egentligen var färdigbyggd redan på 1970-talet.

Drumsösällskapet är oroat över stadens planer att bland annat bygga bostäder på Melkö. På bilden syns Rönnskär fotad från Drumsö.
Bildtext Många Drumsöbor oroar sig över strandområdena vid Skojarbergsparken ifall ön Melkö utanför blir bostadsområde. Till vänster syns Rönnskär.
Bild: Yle/Johanna Minkkinen

Om stadens planer blir verklighet skulle naturområdena på Örnberget, Lemisholmen, Enåsen och Hundstensudden naggas i kanterna.

Drumsösällskapet motsätter sig också stadens planer på att eventuellt bygga bostäder på Melkö utanför Skojarbergsparken, eller Ryssudden som den kallas i folkmun.

Diskussion om artikeln