Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Wentus gör blues man blir törstig av

Från 2016
Uppdaterad 03.05.2016 12:09.
Wentus Blues Band
Bildtext Wentus Blues Band
Bild: Wentus Blues Band

Låt mig genast göra en sak klar – nya skivan Lucky Strike Mama är förbaskat bra.

Wentus Blues Band har rätt attityd, känsla och förmågan att göra väldigt fina låtar som de dessutom framför på ett synnerligen proffsigt sätt.

De kan med lätthet mäta sig med de bästa rhythm & blues- och bluesrockbanden från USA. Rent musikaliskt kunde man gott kunna tro att WBB kommer någonstans från Memphis-Austin-axeln.

Det finns sådan hetta och tryck i deras låtar att de får mig att önska att jag åter befann i den amerikanska södern på ett schysst levande blueshak med ett kokande band på scenen, en svalkande öl i handen och ett fånigt flin mitt i nian.

Wentus Blues Band, konvolutet till skivan Lucky Strike Mama.
Bild: YLE / Dan Eskil Jansson

Jag blir nästan litet svettig när jag lyssnar på plattan och börjar stundvis snegla mot kylskåpet där jag vet att det ännu borde finnas ett par bärs.

Det enda som avslöjar att WBB är från Karleby och inte Mississippi är deras engelska uttal. Normalt är det sådant som skulle irritera mig litet, men på något magiskt vis lyckas WBB ändå få mig att totalt strunta i det.

Så bra är deras nya skiva Lucky Strike Mama.

Cajun-influenser

Förutom renodlad bluesrock finns här även välkryddade cajun-influenser från New Orleans-trakten. Flera låtar hade gott platsat på en respektabel Dr. John-platta. Visserligen hade han förmodligen gjort ännu mera gumbo av det hela, men ändå.

Ställvis hör jag även litet Tom Waits, vilket både överraskar och glädjer. Speciellt i låten Johari Window.

Första singeln Saints & Sinners låter som om den hade kunnat vara med i någon hyfsad 70-tals tv-deckare som Baretta eller Starsky & Hutch. Men bättre.

30-års jubileum

All heder åt Wentus Blues Band som med detta finfina album stiligt inleder sitt 30-års jubileumsår. Det kommer att kulminera i en stor tvådagars Wentusfest den 5-6:e augusti i Karleby.

Förutom WBB kommer då även bl.a. Dr. Feelgood, Duke Robillard, Louise Hoffsten, J. Karjalainen och Eero Raittinen att äntra scenen. Det torde bli årets hetaste bluesrockfest. Hoppas bara de har serveringen i skick.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln