Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Nya frimärken väcker uppmärksamhet

Från 2016
Uppdaterad 27.01.2016 15:29.
Frimärken
Bildtext Serien kommer att bestå av dessa och två andra frimärken.
Bild: Posten/Ville Tietäväinen

En räv i bur, en kvinna i slöja och en hummermiddag. Posten publicerar en ny frimärksserie som firar yttrandefriheten och Finland som fyller hundra år 2017.

Posten kommer att publicera en ny frimärksserie den 6 maj i år. Serien firar Finlands 100-årsjubileum som äger rum 2017.

Vi pratade med konstnären bakom serien, grafiska designern Ville Tietäväinen. Posten gav honom fria händer att visualisera temat yttrandefrihet. Resultatet blev fem frimärken som visar heta samhällsdebatter idag.

Ämnen som får Finland att diskutera

Frimärken
Bildtext Här kan du se hela serien.
Bild: Posten/Ville Tietäväinen

Jag ville visa i bilder vad det är som människor pratar om i Finland idag. Lyfta fram det som intresserar finländare. Det är därför jag valde invandring, energipolitik, kultur, djurens rättigheter och inkomstskillnader.

Enligt Ville var processen rätt lång. Det var utmanande att bildsätta polariseringen i samhällsdebatten. Polariseringen är viktigt när man talar om yttrandefrihet. Han har märkt att det som ofta händer är att de stridande parterna vill tysta ner varandra.

Konstnären önskar att människor ska se frimärkena i deras kontext, ett försök att visualisera dagens heta samtalsämnen. Meningen är inte att provocera.

Det är intressant hur människor kan bli upprörda av bara en bild.

Bilden på björkskogen och kvinnan som bär den muslimska slöjan niqab har väckt mycket uppmärksamhet. Tanken bakom bilden var att visa på kontrasten mellan den mytiska finska kulturen och det som vi finländare uppfattar som mytiskt och främmande.

Han har redan fått en hel del kommentarer på sina frimärken, både positiva och negativa. Han hoppas att folk tar en stund och funderar på sammanhanget innan de reagerar. Att fundera på vad yttrandefrihet innebär är viktigt också idag, säger Ville.

Vad tycker du om Villes frimärken? Skriv gärna en kommentar.

Diskussion om artikeln