Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Drömmen om den rätta går via appen

Från 2016
Uppdaterad 01.02.2016 14:55.
En telefon med en dejtingapp och ett par som kramas.
Bildtext Finlandssvenskar vill nätdejta på svenska.
Bild: CC / Montage: X3M

Det är svårare än tidigare att hitta rätt partner. Allt fler söker därför efter den rätta via internet.

"Lena" hade levt ensam flera år när hon bestämde sig för att pröva nätdejting.

- Det kom till en punkt när jag tänkte att jag ingenting har att förlora, säger hon. Det visade sig snart att det var ganska roligt att sitta och svajpa och chatta.

Kvinna i profil tittar ut över vinterlandskap
Bildtext "Lena" hittade sin hjärtevän på internet.

Nätdejting går ut på att man loggar in på en dejtingtjänst på internet. Efter det väljer man bland dem som har lagt ut foto och information om sig där. Att svajpa betyder att man antingen sveper med fingret till höger eller vänster beroende på om man är intresserad av personen man ser eller inte.

Sommaren 2014 svajpade Lena höger för ett foto. Det visade sig att mannen hon var intresserad av också hade valt henne. De började chatta sporadiskt och så småningom beslöt de sig för att träffas.

- På den vägen är det, säger hon. Nu planerar vi en gemensam framtid.

” Ingen går ut på gatan och ropar efter svenskspråkiga.”

Företaget Movika har hand om Den finlandssvenska kontakten för kontaktannonser i många finlandssvenska dagstidningar. Företaget upprätthåller också dejtingtjänsten kontakten.fi som finns online både på svenska och finska.

Pentti Molander, Movika, den finlandssvenska kontakten, närbild
Bildtext Pentti Molander har blivit bjuden på bröllop av kunder som har hittat den rätta via kontakten.fi.
Bild: Yle/Carina Bruun

Av cirka 178.000 profiler online på kontakten.fi är omkring 18.000 svenskspråkiga.

- Svenskspråkiga har svårare att hitta en partner för de är splittrade, säger Movikas vd Pentti Molander. Det är enklare att hitta en finlandssvensk via en dejtingtjänst, antingen genom tidningen eller på nätet.

Molander har märkt att språket är viktigt när finlandssvenskar letar efter en partner. Det märks speciellt i åldersgruppen 50 – 65 år.

- Språket är ofta avgörande, säger han. Yngre är vanare att prata finska och engelska, men också för dem är svenskan viktig.

Okej att nätdejta på svenska

Av dem som använder sig av dejtingtjänsten är ungefär hälften kvinnor och hälften män. Det är ovanligt. Vanligtvis är männen starkt överrepresenterade.

- Också här spelar språket in, säger Molander, men det beror också på att det är mera accepterat med nätdejting bland finlandssvenskarna än bland finskspråkiga.

Unga tycker till om nätdejting - Spela upp på Arenan

Nätdejtingtjänster och kontaktannonser på nätet har funnits ända sedan internetanvändningen spreds bland den stora allmänheten. I början var tjänsten helt verbal. I och med sociala medierna har den blivit visuell.

Romantik och vardagsverklighet i en salig blandning

Anne Holappa forskar i digital kultur
Bildtext Anne Holappa doktorerar i hur folk väljer att uttrycka sig i kontaktannonser på nätet.

Doktoranden Anne Holappa säger att romantiken fortfarande finns starkt med trots att nätdejting ganska långt handlar om teknik.

- Man talar om att hitta den rätta. Samtidigt finns vardagen med kökssysslor och trädgårdsarbete med vid sidan av romansen.

Vardagsrealismen i kontaktannonserna är ett finländskt fenomen.

När finländare berättar om sig själv i kontaktannonser lyfter de fram intressen som film, litteratur och musik. Enligt Anne Holappa är det här är typiskt västerländskt. Speciellt för finländare är att man lyfter fram sommarstugan, bryggan och bastun när man uppger favoritplatsen för semestern och fritiden.

Nätdejting kan leda till isolering

Fördelen med att nätdejta är att det är bekvämt och sker på ens egna villkor. Men företeelsen har också avigsidor.

- Först och främst kan det skapa ett beroende på samma sätt som nätspelande, säger Holappa. Dessutom kan det leda till att man inte klarar av att träffa någon personligen utan vill bara leta efter nya kontakter hela tiden.

"Nätdejting är ytligt" - Spela upp på Arenan

Trots det hittar tusentals personer som letar efter den rätta en partner på nätet. Ändå är det få som vill tala öppet om det.

Normen för hur romantisk kärlek uppstår och hur man söker partner är ännu djupt rotade i hur det alltid har varit och vad vi ser i filmer och läser i böcker.

- Vi använder uttryck uttryck som ”kärlek vid första ögonkastet” och ”ta någon med storm” när vi talar om förälskelse, förklarar Holappa. De är fysiska och spontana uttryck som har något magiskt över sig.

Många är rädda för att förhållandet ska stämplas som oseriöst för att det har uppstått via nätet.

- Nätdejting är däremot teknik, planering, listor och prioriteringar, fortsätter hon. Det känns oromantiskt. Många är rädda för att deras förhållande ska stämplas som oseriöst för att det har uppstått via nätet.

Lokala dejtingtjänster överlever

I dag finns det en hel del olika dejtingsajter och telefonapplikationer med dejtingtjänster. Det betyder att konkurrensen för den finlandssvenska kontakten.fi har ökat.

Bild av den finlandssvenska dejtingtjänsten kontakten.fi
Bildtext kontakten.fi sammanför svenskspråkiga.

Pentti Molander är ändå inte orolig för framtiden. Så länge det finns finlandssvenskar överlever tjänsten, menar han.

- Det är en hög tröskel att börja dejta någon som bor i Malmö, Göteborg eller Kiruna om man bor i ett litet samhälle i Österbotten. Människan fungerar inte så att man sådär bara flyttar från ett land till ett annat. Redan att flytta inom landet är svårt för många. Hittar man däremot någon inom den egna regionen är det en helt annan sak.

- När tackbreven sedan kommer känns det fint, avslutar Pentti Molander.

”Hej kontakten, jag trodde inte det skulle hända. Jag har blivit kär. Och vilken kille. Jag har träffat honom ett par gånger och vi är riktigt tillsammans. Därför måste jag sluta hos er och alla andra också för den skull. Hoppas allt går bra. Tack en gång till.”

Se hela programmet här:

Programmet är inte längre tillgängligt

Närbild, måndag 1.2.2016, kl 20.00 i Yle Fem
Sänds även i Yle Fem, tisdag 2.2.2016 kl. 17.25

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln