Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Utan jobb: Tack för alla berättelser!

Från 2016
Uppdaterad 05.02.2016 11:17.
Programmet är inte längre tillgängligt
Spotlight: Trailer: Utan jobb, utan hjälp. - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Vi fick in många berättelser om arbetslöshet. Bland dem som skrev fanns både yngre och äldre, men vissa teman upprepades från berättelse till berättelse.

Det vi fastnade för var att de arbetslösa upplever att de måste klara sig på egen hand, utan hjälp. Det kan gå två år utan att man träffar en tjänsteman. En del skriver att de inte kan lita på arbets- och näringsbyrån, eller att den inte verkar vara till för de arbetslösa. Det är svårt att nå byråerna, beslut kan glömmas bort, papper försvinna.

Jag har aldrig fått minsta hjälp från arbets- och näringsbyrån. Jag har svårt att förstå deras byråkrati, den tycks vara mera till för tjänstemännen än för oss arbetslösa.

Många berättar att det är fullkomligt tyst från arbets- och näringsbyråerna. Ingen ringer dem ens.

De arbetslösa själva kan vara optimistiska till en början, men tappar ofta modet när arbetslösheten blir långvarig. Om då arbets- och näringsbyrån inte heller visar något intresse för dem som arbetslösa, vem ska då lägga märke till att de blir deprimerade?

Det är två år sedan jag träffade en tjänsteman på arbets- och näringsbyrån. De svarar på e-post men ringer mig aldrig.

Många av de här berättelserna finns med som grund för TV-programmet Spotlight: Utan jobb, utan hjälp.

Vi intervjuade två unga med utbildning som har dragits med långvarig arbetslöshet. Det visade sig att arbets- och näringsbyråerna delar in de arbetslösa i grupper, och de utbildade hör till dem som förväntas klara sig själva. De ska söka jobb på egen hand med hjälp av nätet.

Det här är ingen bra idé, säger Statens revisionsverk som har granskat verksamheten. Alla med utbildning klarar inte av att söka jobb utan hjälp.

Ett stort tack!

Tack för alla berättelser om arbetslöshet!
Spotlight: Utan jobb, utan hjälp sänds tisdag 9 februari klockan 20 i Yle Fem.

Diskussion om artikeln