Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Vikingaskepp gick upp i rök på Shetlandsöarna

Från 2016
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Programmet är inte längre tillgängligt

Vikingar intog än en gång de skotska Shetlandsöarna under tisdagen. Öborna, iklädda vikingahjälmar och utrustade med svärd och sköldar, firade sina nordiska rötter under den årliga vikingafestivalen Up-Helly-Aa.

Festivalen kulminerade efter mörkrets inbrott i ett fackeltåg där hundratals människor marscherade längs med gatorna i den enda staden på öarna, Lerwick.

En nio meter lång kopia av ett vikingaskepp fördes i procession genom staden till Lerwicks hamn och brändes avslutningsvis upp. Invånarna hade jobbat med att bygga skeppet sedan oktober.

Det är bara män som får vara med om att bygga skeppet och de måste öva sig i vikingatida skeppsbyggnadsteknik i flera år innan de får vara med.

Ursprung i vikingarnas hedniska jul

Up-Helly-Aa hålls till minnet av vikingatiden och har sitt ursprung i vikingarnas hedniska jul som firades på trettondagsafton. Festivalen hölls för första gången år 1881.

Efter fackeltåget fortsätter festandet runt om i stadens pubar. Det dansas traditionella skotska danser och dricks öl i stora mängder natten igenom. Dagen efter festivalen är en helgdag.

De avlägsna Shetlandsöarna ligger kring 165 kilometer nordost om det skotska fastlandet. Shetlandsöarna är den nordligaste utposten bland de brittiska öarna och ligger närmare Oslo i Norge än London.

Bara 16 av de kring hundra öarna är bebodda. Det bor bara drygt 20 000 människor på öarna.

Nordiska arvet lever kvar

Shetlandsöarna invaderades av vikingar i slutet av 700- eller början av 800-talet. De trängde undan det keltiska folkslaget pikterna som då levde på öarna. Vikingarna kallade öarna för Hjaltland och bodde där i kring 200 år.

Det nordiska arvet lever kvar bland annat i gatu- och ortsnamn som slutar på -hof och -holm.

Shetlandsöarna blev en del av Skottland år 1469 när kung Christian av Danmark gav ögruppen i hemgift när hans dotter Margarete gifte sig med kung James III av Skottland.

Norska talas fortfarande

Under vikingatiden talades det diverse västnorska dialekter på Shetlandsöarna. De utvecklades senare till ett eget språk som kallades norn. Det var en blandning av fornnordiska och skotska. Norn dog ut först under 1800-talet. Än idag talar en del invånare flytande norska.

Shetlandsöarna är kända för sin fina ull som anses vara en av de bästa ullkvaliteterna i världen. Det var vikingarna som tog med sig fåren till öarna.

Det regnar i genomsnitt 250 dagar per år på Shetlandsöarna och medeltemperaturen på sommaren ligger kring 13-14 grader.

Diskussion om artikeln